El format Farsalia

sir Shackleton Bailey resulta l,enèsim en il.lustrar gentilment l,error gravíssim dins el qual sol recaure tot aquell qui s,entesta a servir al poema lucanesc el seu títol abrandadament original a partir de l,inequívoc bateig del mateix poeta en ocasió de la visita de Cèsar a la ruïna de Troia set.
El galimaties te una explicació, relativament, bo i atenent al doble, senzilla, pero els anglosaxons amics de Dahl no hi han atinat mai a llucarla correctament.
Farsalia nasqué sota Nero com a Bellum Civile, no hi ha dubte, i en possible desarroll, com a Emathia, Pharsalia, Philippia, etcètera. De fet, el vers a la invocació de la materia, ni tan solsament per al.literacio no preveu cap solució.
La guerra civil de Luca, tal i com la coneix el poeta Marc Valeri Marcial, es a la summa, un conjunt de tres epil.lis de no mes de dos-cents cinquanta hexametres cadascun. El descrèdit sobre el poeta Luca, mes tardanament atribuït, i com!, als seus accessos oratoris i hisotriografics, de bon polígraf, radica únicament, durant la primera meitat llarga del segle primer després de Crist, sobre la promesa d,un tema poètic molt desitjat, pero molt poc servit.
En aquest punt, la paròdia de Petroni al satirico, sera honestament aclaridora: allò que Petroni mostra com a epil.li que es, i intitulat, Bellum Civile es el prototip exacte que fou el poema cíclic de Marc Anneu durant vora trenta o cinquanta anys.
Nomes es plausible que després de Domicia, Luca publiques Farsalia en la seva forma definitiva, i ja si, es pot nomenar aixi..
La posteritat va tirar els guants de veracitat, historicisme, i oratòria, per a tot aquell qui desitges emular l,original. El Dant de la Divina Comèdia s,acontenta amb rellevar en millor vulgar alguna qüestió d,estil sense endinsar-se en adaptacions.
Naturalment, els codexs de conservació de Farsalia son quasi tants com els virgilians, pero les seves adaptacions sempre han mesurat, si realment s,hi comparen, els silencis de tots els temps.
Cal tenir present cent per cent que Farsalia neix i es desenrotlla sempre sincronitzada dins la voluntat expressa i desig inequívoc del que tot el poble de Roma desitja que sigui Farsalia. A tall d,exemple, l,al.lucinacio de la matrona al final del primer, quasi acabant la narració a Filips, el Filips de Brutus, i no l,,Emati, resulta de manera veraç i propicia a la confusió filològica, la mes honesta es a partir d,aquest passatge, un programa de ma, una resta arqueològica del Brainstorming, el qual, en vistes a confegir el poema final, no podia aparèixer, de cap manera, dins el prototip, i calia que fos literalment dramatitzat en els termes exactes que son descrits al llibre primer. Farsalia, si, a pesar de tot, i, sobretot, a pesar de la discreció del seu autor, que troba impossible reaparèixer dins la vida publica, com un factor d,unitat política intel.lectual, donat que per la seva trajectòria, ja han pelat set Kisslings, de Nero, a Domicia.

Comentaris

Entrades populars