La Trota de Patata

 Per fer-la bé, i es tot: cal que estigueu disposats a gastar una paella nova a cada àpat que la feu: un diàmetre que no desdiu de la fam, pam i mig mínim, i un centre vermell que garanteix l,escalfament homogeni a la vitroceràmica i l,antiadhesiva encara que sia, repeteixo, per un sol dinar.

Patates per pelar a l,esquerra, i no calen del bufet però si de fruiteria amb contactes a terra ferma, un ganivet d,empunyadura plàstica i ferma, i de dent microserratil i severa, una font foradada, i aigua a raig a mida que peles, mínim mitja dotzena dels patatams de calibre mes que mig, pelar sense por ni avarícia, mentre a tres quarts de topall la paella negada d,oli escalfa.

Pelades les patates i passades per una dutxa a la pica de l,aigüera, alegrement en fem porcions amb el ganivet ferm, i en emocionar-nos, pensant alguna cosa Graciosa, o no, del dia i la setmana passada, obligacions de la que vindrà, i del dia futur, i distribuint a random les peces grosses, mitjanes i petites, això fa l,efecte CARPE DIEM DE TRUITA DE PATATES.

Un cop es tota la patata dins, i hi hem aplicat un grapat de sal esbargida, en un mar de 4/5 d,oli verge d,Arbeca o Siurana banyant la paella, tapem ràpid, amb una tapa de diàmetre menor al de la paella, i deixem que combustioni a pler fins que el comú dels trossos es pugui fendir amb una forquillada fàcil, i la majoria dels extrems es tinguin a punt de torra de pura patata fregida.

Pugem al màxim la temperatura de la vitro, i en menys de vint segons batem quatre ous mínim, màxim cinc de gallina de cella rossa i hi fiquem al acabar el barreig un altre tanto de sal.

Vessem directe a la paella i vigilem que qualli formalment la cuita pels marges, aplicant si cal igualar un estri de fusta, preparem ràpid un plat de vidre o ceràmica que contingui amb diferencia els marges, de mig centímetre aprox., i amb un gest i un crit si cal girem la truita, l,apliquem al fogó que hem apagat a corre-cuita, arrosseguem brandant la ma, al puny de la paella, i quan notem que es deslissa, retirem ràpid.

Deixem reposar a gust, i taula: l,ou batut quedarà semicru a l,interior, així com me plau.




Comentaris

Entrades populars