SSEU PORTATBE PURIFLUTS!

AATS MI MIRIMONYI FLUTI DAVIDULLU


James i Pau
PAU BIELSA
Imagen que contiene interior, verde, botella, sentado

Descripción generada con confianza alta


Quantum est, quo veneat omne?
Manilivs
Per a la mare, vora vuitanta!






A GUISA DE PROLEG
L,objectiu d,aquestes paraules es aillar en progres de concrecio, la materia exacta que suposa per a les Lletres aquest breu conte, i tambe suggerir detalls sobre el seu taller.
Cal entendre clarament en que consisteix la solidesa en fer-se el be els uns als altres, i totes les seves proves de foc, les quals, fins al dia d,avui, nomes sembla que han estat registrades en forma de contes fantastics.
De qui fugim, els qui estimem? El producte televisiu de la nostra patria en l,estricta actualitat ens forneix tantes respostes a aquest enigma com plans de mig cos.
L,universal penitent s,apodera del lloc socialment acceptable pel que fa a l,autoritat que se li confereix, i no cessa, en la compulsio obsessiva de pidolar refugi al primer que passa, i ho fa prevaricant, i en el cas de qualsevol satisfaccio no paga el sastre.
Culpar-ne l,escola es resignar-se sempre, i, en un estat favorable, les penes, adhuc reinvertides en guanys morals i inclus crematistics, son una mort gustosa sempre. El poeta de Cordova diu clarament que despertar en la representacio del drama creativoliterari la rabia mes funesta no demana mes d,una gota de sang.
Mentre aquest meu piano disposa de dues mans, la gota la serveixo amb la boca del meu estomac torturat. I reflexiono. El cas es que el meu piano ja en compta amb quatre, de mans, i sona de meravella.
I aquesta es la rao mateixa d,aquest proleg: testifico el naixement, dins la meva obra, d,uns nous modes compositius ajudats per la selecta i exigent, i secreta per pudorosa i decorosa, abusança de les tecnologies permisives i molt amb mi i el meu marit.
Encara no penso emprar la signatura conjunta per comprensibles raons de l,estil dominant, la criatura vol bolquers i lleteta, encara no demana credits universitaris.
Tota persona resolta en la idea del be es impossible que pequi, doncs encerta sempre, i a mes, amb l,avantatge que se li confereix des de tots els angles del contracte social, parlem a nivell mundial, la trampa sempre li caramboleja a favor.
La criminal ignorancia ni tan sols mereix una cara trista, ni pas especialment la contraria, que la pugui posar sobre la pista de la conducta daurada, la del iot de luxe i les vacances a Formentera.
Per atzars del meu projecte de vida, en el seu transcurs he estat antigament diagnosticat de psicotic, i rectificat despres el diagnostic amb insistencia suficient i autoritat adequada. El final de la meva malaltia ha estat significat amb poesia universal americana sota la figura d,un segrestador de tren plasta, amb un dels primers capitols de Ments Criminals (FOX, 2009). El meu nivell de seguretat es optim, i la meva dedicacio a l,amor social, completament total.
Pbm a valls el 7/8/17

Obtén l'ap


Outlook per a l'iOS



James va apareixer netament a la meva vida perque el projecte, des de tots els angles, havia naufragat. Pere Ignasi Poy Baena realment ens havia aixafat les guitarres a tots dos, i doncs varem decidir petar-nos cinc anys de festa loca passes lo que passes fins mes enlla de l,extenuacio. Jo havia fet una botifarra com una catedral a la Generalitat de Catalunya i cobrava de l,Estat. L,ajuntament pedequita em va quintuplicar tots els impostos, escombraries, bens immobles, i altres. Jo seguia encarnant el perseguit politic numero u del mon i dissenyava, en l,espera de la mort que sempre em prometien les mirades impotents de tots els covilatans, respostes reals de veritable crueltat historica, com empalades, braus de peril, i senyores de nabis, i amb el somriure els ho transmetia un per un.
Jugavem a enfadar Gerdswin sense exorcitzarlo, i al mateix temps alguna cosa canviava al nostre voltant. Vaig sacrificar sangonosament la poesia ciclica, i vam procedir a l,entrega de l,ideal, que, per parts, es ara maneig i joguina de criatures.
En tot aixo, la generacio adulta de tot el pais ja ni tan sols s,atansa la ma al sexe mai mes.
Jo al parvulari em limitava a apilar fang em pilotes, que a mi ni em miraven, i desar-los sota l’armari blau del jardí, per al podaire, i a l’altre parvulari vaig aprednre castellà, a la vora del mar, en una taula allargada on a l’esquena la mestra posava una versió gravada dels indis Tabaxares i un nen davant meu em feia senyal de SÓC CATALUF, ESTIC PERDUT, ARA ENS ENSENYARAN LA LLENGUA DEL OPRESSOR, AJUDA, PAU! Engega la mestra tres cops el radiocasset, i desisteix:
EL APARARTO SE HA ESTROPEADO.
Jo etzibo una mirada furibunda al meu col·lega de circumstàncies, tanco els ulls, uneixo les mans, i, cap cot, resant, medito primer la frase, la retinc, i provo aleshores dos cops de posar-la al `òrgan fonador, surt malament, però no tant, la torno a repetir en dictat interior, i a la tercera surt bé.
La mestra, ni cas, però la cuidadora de la sesta se n’adona, i em fa esperar l’últim dia del curs per obsequiar-me amb la joguina destinada al millor nen dormidor, em dona un Ford Fiesta Groc i petitet, de metall, i me’l poso a la butxaca. La mare ens ve a buscar, i un cop al bus li ensenyo el cotxe, i abans de dir, MIRA PREMI! La mare fa, ah si, com el del Jordi. Al meu bessó n’hi havia donat un altre, vermell, Austin del setanta-set.
La cuidadora acuradament avisava el meu inconscient infantiu que això a la vida, no trigaria gaire, i ho hauria de veure, i fou en guanyar el 82 el primer premi infantil d’escultura a les Festes de Gràcia de Barcelona, el Jordi va rebre el tercer, per no ser menys, i la Rosa va barrejar tots dos lots de trofeu en una merdosa bossa de bassura beig, i tot justificant-se davant la mare, així la recordo: HO HE FET PERQUÈ NO ES BARALLIN. Ni Jordi ni jo vam prestar cap atenció a cap de les joguines que hi havia, tot i que vam fer una mica de teatre.
Un dia, la pilota de fang, fructificà: el dia següent encara hi era, i cuita. Això va marcar el record d’una conversa amb el conserge de l’Escola Municipal del Parc del Guinardó, on era el setanta-vuit i jo encara parvulejava. La mare feia tard per un claustre massa durador, i quan va arribar el primer que va fer fou mirar-nos als tres germans vàlids i preguntar-me si m’havia avorrit. HE ESTAT PARLANT AMB AQUEST HOME, sense senyalar, mirant, vaig dir-li. Ella em féu ES DIU SENYOR i de cop sentí un silenci de glaç. Havia vist el meu propi oncle Mialet, el presumptament mort per una granada a la guerra, l’any trenta-vuit, l’autor de les delícies de la paterna biblioteca de quan la mare era una xavaleta de deu, i passava per francès.
És que el passat juny de l’any 1978 el nostre bon amic i poeta Frederic García Llorca va escollir dos infantons de tot el món i els va preparar per estimar-se sense límit ni mesura, ell es deia James Hillier i ella Paubielsa.
El projecte havia començat el setze de febrer del passat 1.982, on la mare i jo, recent desplaçats de tot Barcelona, i el germa besso tambe, en Jordi, vam fer la primera visita de la vida al dentista. En comptavem set tots dos, recent estrenats, i el facultatiu es va cuidar, molt acuradament, de posar unes carinyoses pero fermament violentes diferencies dins la nostra tabula rasa, a cadascu la seva, el primer cop que l,estratagema em dona el salconduit de tranquil.litat que la mirada del Mestre del Segle, el vell Gerdswin, no anava directament per mi.
El vell Gerdswin es feia dir Pere a Mira-Sol i ense saludava de tant en tant, quan coincidiem, i solsament varem coincidir alla en els deu anys que va durar la nostra relacio intensa, el senyor Pere, costat per costat a l,autobus des del mateix lloc d,acces.
L,autobus de MiraSol el pagava una empresa privada per la qual ningu no preguntava, i funcionava lliurement amb un planol general de ruta i horari que complia a pler de tots els relativament escassos usuaris del moment. Al poble s,hi baixava, eminentment, tots els dijous al mati, que els gitanos omplien l,Endavallada des del mateix semafor historic de CuatroCantones, un semafor bell, negre, aeri i polsos, fix amb el tramat telefonic de fil fins a la boca del carrer major que exposava el turista al monestir i la plaça del mercat, i, encara, la sortida pel nord gairebe fins a tocar a Hisenda, amb galindoines i roba, i crits gloriosos a les senyores valentes.
El mercat, tambe, el mercat, d,on ressaltava la fruita abundant i ben acolorida, i al canto, la xarcuteria. A ca Griful tot el pernil de trescentes i siats servit. I si hi havia temps, el millor rap al pis inferior de Sant Pere.
Deixar Barcelona als set anys, quaranta quatre la mare i deu l,Esperança, catorze Esther, el monstre, la nostra la tota familia, significava clarament mai a la vida accedir a poder esser anomenats, cap de nosaltres, senyor de Barcelona. Tot i aixo hi hem seguit anant sovint, uns o altres, finsa fa ben be cinc anys.
Les balenes carinyoses de l,amistat es ben cert que ho acaben ofegant tot, i l,indescriptible abús del territori fix ens oblida per imperatiu gegantesc de tot l,amic i l,afable, des del fonament on feliçment brota. El desplaçament, per si sol, i encara petit, sobretot si es fa harmoniosament, trenca l,amor per sempre, i a l,edat responsable es ara que toca satisfer-nos en selecta companyia amb tristes escorrialles que han de molestar, just, i ho defensarem a vida, el grau just i rogallos d,un Victrola nou de trinca en una nit calorosissima.
Jaume rebe visita urgent de la mare. Especialment de separada de Bielsa, i com sempre, la mare esperança se seguia comunicant amb el primer amor postadolescent.
Aquells somnis sincronitzats dels bessons, i pactats per nosaltres mateixos en un esmorzar plaent a dos temps, i divertidament rialler, de dissabte, havien de ser quelcom que amb tota seguretat provenia de l,espai exterior, i podia esdevenir de summa importancia. A mi m,havia visitat el dimoni i jo l,havia aclivellat a cullerada neta de Frosties de Kellogg, i al Jordi se l,havia empassat un peix.
Naturalment si se t’apareix un peix en somnis i et demana quelcom, l’hi dónes escla, especialment si ets nen, i si no t’hi fots dins, com James es un lloc del meu cul, quasi com qui diu ben bé a casa, ossia, que el feliç naixement del sr. Blunt es produí en aquell primer de gener del vuitanta-tres per venir, amb una gestació exacta a la meva, no la del Jordi.
Si be al cap de tres dies vindria la Nuria i esmorzariem tots amb pa amb vi i sucre, aquell dissabte disset de febrer del 1.982 com cada dia, ni somniar esmorzar donat que la mare, des del naixement dels mascles, ni mirava la tasca, i els formatges de la Griful eren ben blancs, i de dia, que es quan la xarcuteria obria, no es veien, ras i curt: on no mira la mare no cal ni mirar, no existeix. Be, un taco de Garcia-Baquero semisec queia minim un cop al mes.
Aquell dissabte, no hi havia, senzillament, Frosties de Kellog a la despesa, i haviem finat l,ultima capsa. Per dinar, troncs frescos de lluç. El peix que va cuidar-se d,encegar el Jordi seria el Llorenç Pujol, el Lluç. I del meu diable no se,n sentiria mai a parlar en tres-cents quilometres a la rodona, de manera que, cada vegada que acabava una capsa de cartro d,arids de litre, el que es jo, vaig anar deixant passar dies de dejuni i creixent, imperceptible, virtut, abans de reposar.
El dia que Gerdswin em va regalar la seva bicicleta novaiorquesa d,adolescent, a mi aleshores adolescent, li vaig regalar un enigma: vaig enfilar el passeig del Nard des del Baixador a tot drap sense mirar i vaig espantar un conductor, que va prémer el claxon i em va veure pel retrovisor arronsar-me d,espatlles. El premi que en rebo trenta anys més tard és comprendre perfectament la fal·lera ciclista del meu veí del costat.
M’explico: el meu acte fou tan orangutanament provocatiu i cert de progrés real i sabiduria, que, naturalment el lloc que meresqué en la biblioteca del mestre fou egregi, i estacla, l’Estat l’aplicà de seguida: el meu veí jueu de la dreta és un banquer totalment dominat pel sistema, de nom Joan Secall, que, cada cop de demana un augment de sou i espera pacientment reunir-se amb el cap de secció, aquell vespre, fot un cop a la finestra, sense voler, com d’un càstig que sembla un xoc de motoristes regulars, i naturalment està pregant al seu déu llunya. Jo, aleshores, desperto el cap i l’hi endevino l’edat de mort de la sogra, i tot arreglat, a putejar el qui puteja, jastà.
És molt probable que el sr. Gerdswin fos atent a la meva existència en especial des de l’any 1978, que vaig començar a donar mostres del meu talent, el cert és que els pares ja li podien resultar familiars molt abans, si més no, des que van fer seva la casa de Valldoreix, en 1971. Fou el mateix moment que Supertramp va variar diametralment les seves exigències orquestrals i va compondre en sèrio coses molt complexes, i les va fer coincidir, per primera vegada, l’abril que el Jordi i jo fórem concebuts.
Des del parvulari fins ben passat el primer de la carrera universitària jo vaig estar en contacte, que recordi, amb estudis musicals. El Jordi també, i no semblava que hagués de ser menys, però l’Esperança, nada en 1971, ni els va tocar. El meu primer mètode, aparegut al parvulari, fou el d’Ireneu Segarra, naturalment, en codi significa PAU SHAKESPEARE. Jo ja havia contactat amb el poeta García Lorca en persona, als tres d’edat, i quinze anys més tard, quan Oliva va traduir de nou les tragèdies del barroc anglès, li va trontollar precisament aquest punt, i la crítica fou cruelíssima: jo estava destinat a fer i recordar, amb tots els recursos, i variant, de totes maneres, tot allò que sempre feia i recordava, dia per dia, tota la meva vida, segons el costum, a saber: llegir, estudiar, relacionar-me amb estudiosos i amics, fer i escoltar poesia i música, estar atent als teletips, mirar pel·lícules de tota mena, seguir sèries televisives, i somiar. Naturalment, qualsevol variació seriosa dins els fonaments del meu constant aprenentatge era rebuda de manera indiciblement pessimista, i jo no tenia altra feina, i era tota la feina. Als catorze anys de la meva edat Gershwin desenterrà un màster aclaridor, Show Boat, el qual recuperà per al públic mundial, i Amèrica reconegué, aleshores de l’any 1989 que havia passat, feia més de seixanta anys, els nassos davant d’una veritable òpera de naturalesa pairal i no n’havia ni fet cas, tot i que en restaven testimonis suficients per acreditar-la. En aquests termes de l’estat de la crítica jo no tinc ni idea, realment de si Show Boat fou realment creat el vint-i-set, i més aviat crec en el constructe adaptat a l’estat de la meva família, on jo em vaig identificar ràpidament amb Joe, el negre, i així vaig ser reconegut i encara ara, en tots els cercles culturals: jo sóc Pau Bielsa, el negre de la literatura catalana. L’apel·latiu va néixer de la meva tasca personal i infatigable, no a l’inrevés, el primer cop oït de Maluquer, i autenticat pel pare d’Elisabet, l’any 1992.
Vaig estudiar punt per punt tots els papers de Magnolia, i aviat vaig saber-la cantar sense entrebancar-me, jo em refugiava en el baix, i el baix era Joe, el negre, no tan baix com el que canta la complanta del primer acte, que arriba a un mi dos, impossible per a mi. Però jo delejava cantar les parts femenines sempre, que m’enjoiellaven de paraules enormement suggestives, escrites per homes, esclar, i Gerdswin va animar Sara Vaughan i Tilson Thomas que performessin un concert ple d’efectes de baix cantats per una senyora, negra a més, i amb tota la sensibilitat femenina, el vaig trobar genial.
El regal que vaig fer al senyor Pere als meus disset anys era el segle XXI. Tota allò que preveia que seria possible en els temps que ja vivim. Li ensenyava coses que serien possibles despres d,ell, i ell componia noves simfonies i cançons per a mi.
Els pseudònims que emprava el senyor Pere estaven sempre orientats a què jo els pogués reconèixer passat un temps, si decidia apoderar-me dels drets i recordava la pura veritat de la meva vida secreta. Perquè, qui, a més de jo i el meu marit, podem incloure bandes sonores a cor què vols i balquena sense ésser estossigats pels impostos de la SGAE? Tal un, tenint present el meu cognom, signava SIBELIUS, un altre, ENESCU, extret dels meus gustos en filologia clàssica, encara GUSTAV HOLST, d’extracció del lèxic hel·lènic, i molts més encara. També aprofitava autors antics de renom i els componia noves òperes que passaven a esdevenir canòniques, com Les Danaides de Salieri i la Matilda de Rossini, aquesta mateixa dedicada a la identitat del jove James Hillier. El que és ben veritable és que el bon Gerdswin recolzava la mirada en el meu semblant i el de James, i relaxadament componia tot allò que volia. El premi que jo en trec, al cap dels anys, identitàriament per a mi sembla ben pobre, des de l’angle que mirant més enllà del regal i la mirada, m’adono com en les peces flueix un ideal que no és exactament el meu, sinó el d’aquell home que m’estima, setanta-set anys més madur que jo, i que figura la meva mort com un acte de solemne ritual, tot posant en el possible que resolgui, per mi mateix, els grans misteris i secrets de moltes de les vides antigues que van saber-los dissimular a la quàntica endimoniada: la mort de Virgili, la mort d’Ovidi, les seves biografies, i un etcètera enorme.
Els meus estratagemes de l,amistat els vaig deixar ben clars, des del parvulari: confegia del fang pedres que deixava assecar, i no importava perdre-les. Aixi, a la familia, no hi va haver ningu que pogues sospitar de les meves relacions, i seguien en la seva ignorancia, donant la culpa de totes les coses al plasma.
Després de confegir l’enèssima pedra, i deixar-la l’enèssim intent de vegada sota l’armari del jardí del parvulari per trobar-la eixuta l’endemà, i, aquest cop sí, queixar-me agrament al noi que m’ho havia ensenyat de fer, va tornar a passar el mateix, la vaig perdre com totes, però aquell dia la mare va arribar tard de la feina, i hi va haver ocasió de parlar amb el conserge, nada menús que el meu oncle secret, que tota la família donava per fet desintegrat el 1938 durant la guerra per una granada a la serra de Pàndols. L’onclo Mialet em va adoctrinar ràpid sobre l’ús i maneig de les pipes de girasol, les pipes, en general, i l’altre onclo, el Benaiges aviat em va ensenyar a disparar tota mena d’armes de foc des de trabucs del vuit-cents fins a Kalashnikofs. Jo llavors ja era un noi de setze anyets i mig.
L’estructura espai-horària del metro de Barcelona i de tot el transport públic fins a Manresa estava dissenyada en raó de les pures necessitats de la nostra família aquell temps, així és com els transbordaments arribaven sempre a punt quan la mare ens deixava a l’escola i havia de transitar quatre parades més i caminar encara cent metres fins a l’institut on treballava, tot, en cinc minuts de rellotge. Per això mateix al seu retràs d’aquell dia, fabricat per l’Estat, i davant la mirada nazi de la directora de l’escola municipal del Parc del Guinardó, jo vaig fer-li, a Esperança, no passa res, he estat parlant amb aquest home. La mare, es diu senyor, Pau, i no imaginava qui tenia davant, i ningú mai no imaginava qui tenia els destins de tot el món agafats amb el puny, nosaltres, com sempre des de fa més de dos-cents anys, i en relació directa amb Anglaterra i Amèrica.
La Primavera Apal.latxe es un poema simfonic que lloa l,alegre domta de l,adolescent com una haca saltaire, jo em vaig reservar escoltar-la pel viatge de fi de BUP a Venècia. El moment de creuar la frontera, el meu Walkman Sony va sincronitzar el primer impromptu d,alegria de la peça a les meves oïdes, i Copland ho celebrà amb una simfonia sencera dedicada a la ciutat de la Toscana.
Gerdswin un dia es va posar molt sèrio. Com que jo donava senyal de voler ampliar els meus estudis en nous camps del coneixement, va provocar que escrivis una rapsodia per a piano. Vaig complir, i ell va abraçar l,obra de desxifrar tota la cultura classica a mida que m,hi fixes jo.
L’Amagatall d’Una Esquerda, per a piano, presenta l’esquema ràpid-lent-ràpid, o bé, alegre-introspectiu-alegre, que apareix a les composicions del jueu americà d’adopció, George Gershwin: a l’introspectiu hi vaig col·locar uns acords amb els quals mentalment em repetís el mantra Marc Folch, Marc Folch, do si, do si, el noi que em tenia captivat a Sant Cugat, un any i mig més jove que jo: vaig passar tots els divuit calculant si fer-li l’amor seria algo pederasta o així. Amb aquesta obreta, Pere Gerds va aconseguir filtrar noves harmonies que va deixar ben abscondides en tots els seus concerts per a piano signats per Aaron Copland. M’ho va voler comunicar, com si se sentís havent comès una deshonestedat, perquè, per primer cop, copiava realment l’esquema d’un altre geni, enlloc de fiar-se completament del seu propi.
Gerswhin tenia la malaurança de jove i de gran que, cada vegada que havia decidit intercanviar parers musicals amb altres compositors del moment, com Ravel, Debussy i altres, li donaven llargues tot mamant-la-hi. Jo li vaig fer perdre els escrúpols un matí a l’autobús que hi era ell, bo i cridant a la mare, en un acte d’inspiració après de la pel·lícula Champollion el nen davant la pedra Rosetta, que seia al meu costat, Oh, Mare, un dia inventaré un nou estil de música que no s’ha vist mai abans, això, d’ací a molt temps, quan sigui ben gran! Ja en comptava vint-i-un, i Gershwin no va tenir problema en explorar les meves atonalitats interiors i lliures, les autèntiques atonalitats de Pau Bielsa Mialet.
Em va proposar la tria d,un poeta a l,atzar per dedicar-hi l,atencio, a poder ser, que no fos Virgili. Jo vaig passar unes pagines el manual de Planeta, i vaig anar a parar a Farsalia. A ell li va semblar excel.lent, i, sota l,heteronim bisexuat de Jamie Masters va compondre una lectura completa de l,obra mestra de Luca, poeta de l,edat de plata.
Per abordar la poesia, Gerdswin va triar posar en dansa la metapoetica, poesia que parla de poesia. Aquesta peça l,havia corpres de debo, i s,hi interessava a hores plenes.
S,havia adonat el senyor Pere que el seu protocol de vida secreta havia estat practicat tambe i igual de be en l,epoca antiga. A mes a mes, havia advertit que ell en persona abusava, per pur narcisisme, dels recursos de l,Estat. Pero me,ls va donar a mi, i per be.
El senyor Pere quasi des que em deuria conèixer, tal volta per la meva enorme sensibilitat contemplativa, calculava que jo hauria de ser gai, amb total probabilitat, bo i no estar-ne segur del tot. Va preparar, per al meu dotze aniversari, una sincronitzacio televisiva dirigida a l,Esperança, germana meva, la qual va correr un mati d,abril al meu llit a influenciar la meva sexualitat, i coses mes grosses faria, com desxotxar-se davant meu per prohibir-me la dona, es clar que l,Espe no en sabia res del vell Gerdswin: ella nomes veia perillar les seves bosses de Mandarina Duck.
Al començar el Batxillerat a Valldoreix em van aparèixer veritables atacs psicòtics: Gerdswin n’estava al tanto i procurava alleujar-los amb les seves pallassades a l’autobús, i altres coses. El cert és que l’Esperança Bielsa havia doblat l’aposta universal i exigia timbre dels cocoters d’un país que aleshores ningú no sabria situar al mapa, i a canvi oferia un ciclostil i la meva adreça personal de Sant Cugat. Quan Oliver North va rebre el gran reconeixement dolgut de tots els americans que van batejar la terra del cinema com OLLYWOOD i ho van fer sortir a TVTRES, Nicaragua ja era un país independent, i existia com a tal, no només una colla de bandits cocoters i cafres de tercera Bellafila. El professor de filosofia ens va fer comentar El Banquet de Plató, en un lapse on suggereix l’amor per un mateix sexe. Jo vaig criticar clarament que Plató deixava fora del banquet les lesbianes i els transsexuals. El Toni davant de tots els altres nois i noies de la classe de primer de bat va rellegir tota la meva redacció i punt per punt la va ridiculitzar, el mateix que el meu avi Mialet havia patit vuitanta anys abans del seu professor de literatura. Van passar dos anys i Gerdswin el va matar, el Toni de Filosofia, amb les seves pròpies mans, la pròtasi me la va significar amb un gest, i ningú en tot el poble no va preguntar mai més per aquell fill de puta. La corporació ho va pintar d’assassinat de la màfia a un tal Bustos, reporter, i a Sabadell va aparèixer un regidor d’ajuntament socialista del mateix nom.
La Forcades amenaçava amb profanar-me la guitarra, com havia fet el Marco a primària, fóra cadàver avui si s’hagués atrevit. El Marco, que gosà, encara avui és a la presó per un accident en què un nen va quedar tetraplègic. També bavejava la flauta del Jordi.
Una venedora del Tobella em va estafar cinquanta pessetes en una promoció del darrer disco de Prince; un estanquer es va riure del meu cul i no va embolicar el cartró de Salem que havia comprat per a una pianista amiga meva el dia del seu sant; un conductor d’autobús em va fer caminar cent metres de més frenant de cop després que havia passat de llarg la parada i jo picava el timbre, insistent, i recolzat a la barra; un gitano es va masturbar davant meu; un novel·lista de renom em va ensenyar la seva lepra; un porter de la Fundació Enciclopèdia Catalana em va fer escurar les sabates, i retrocedir, a l’entrada, una empleada de movistar va rebutjar el meu mòbil i em va dir brut: tots ells Gerdswin Pere els va fer directament cremar vius, i la cosa passava com un atac de nervis ací i allà, d’algú que s’havia suïcidat perquè el jefe l’havia escridassat el dia anterior.
El sistema de George Jacob Gershovitz Gershwin era sempre el mateix, des que va recollir el primer dòlar substanciós per sostenir una representació teatral: provocava en subliminals creixents sobre la cridaneria del vestuari, primer el de les coristes, després el de la parella deuteragonista, els protagonistes mai, si no és que cedia bisos, i tornava de nou a les coristes. Al mateix moment que en l’aire li apareixia la pregunta sobre allò que havia provocat, declarava amb convicció que la producció havia estat un fracàs, i tancava la paradeta. Amb aquest sistema Pere Gershwin va amuntegar el PIB d’Europa. Naturalment evitava la decadència de l’espectacle i la tallava de rel.
Jo des dels tres anys d’edat que la mare em menava per les praderies de Torrefarrera que sempre jugava al mateix, quan havia de prendre una decisió, tot plegat, les decisions, per a mi eren flors d’un moment d’ensumar, mirar del resquitllo, dir JA ESTÀ i redipositar-les amb un saltat de gambes a l’humus d’on havien vingut. Les preguntes sobre els meus gustos esdevenien amb aquestes maneres meves, cada vegada més secretes i subtils, i jo sempre avortava els millors plans de Gerds per informar-se i complaure’m.
Finalment, Gerdswin em pregunta que carai voldria a la vida per companyia, i l,hi vaig fer avinent, amb aquests hexametres:



XVI
D'Ares l'amor cantaré per l’àuria dea Afrodita
i la bellesa prestada al combat d'una magna parella
obra de la regió celest transportada a la terra;
amb uns combats sense sang i junta del món tota força,
per a carnatge comú i també que d'ençà d'aleshores
fan de soldat els amants i Eros té fortaleses;
par-la-me'n, Musa, d'això despullant-me de tot erotisme.
Quin déu, mortals, al furor us ha dut d'amor infrenable
els estendards de qui alçeu, quines armes nocturnes
contra els marits brandant les torres preneu de les noies?
Fóra millor potser l'exemple seguir d'Alexandre
i a la Índia amb llargues sarises amenaçadores
tots atacar, la potència enlloc d'exercir estimant-vos
per a girar triomfants en la vostra víscera els membres?
Tanta de mar restà per solcar, restà tanta terra
per conquerir com per estimar la força restava.
Si, per fi, als llits les noies lasses descansen
i de boscúria els troncs avui són llenya caiguda
si el desordre del tot es va apoderar de les cases
i han quedat els plats per rentar, la taula parada
dies ençà, treballant si les hores del dia no s'omplen
no, Desídia, tu has estat ni la Deixadesa
causa d'això, fondament ningú no clava sagetes
sinó l'excés d'amor i l'excés de sexe tothora.
Ara, Joan, si cap motiu per glorificar-te
altre he trobat, sisplau, que per tu i la teva doctrina
basti aquest que l'amor uneix poderós i la guerra;
sense amor no es mouen els carros de Febos i Febe;
sense combat què seria del cec que Ílion canta?
l a qui tan malament copiem de Còrduba fèrtil
en sublims, una guerra civil contar va plaure.
Doncs a l'Olimp tu fés-me el favor de tenir-hi l'estada
dins de molt temps ocupant el solc escumós que s'hi obre d'astres: d'allà talaiant veuràs l'Hespèria teva.
Quan hagis pres la seu a Júpiter magne aleshores
totes al punt "Carbonell" sonaran "Carbonell" les estrelles;
tu seràs tota la força que el vers català necessita.
Ve el desig de tanta passió esbrinar-ne les causes;
Musa, recorda-rne-les: no puc posar en evidència
sol, per què l'amor s'uní poderós a la guerra,
què va robar la pau al llit i a la tèbia manta
sota la qual guerrejant tingué lloc la milícia tendra.
N'era culpable el Sol, en lloc primer, que un dia
feia brillar daurats d'Afrodita en presència d'Ares
els cabells, la beutat destacant de la dea més bella.
En segon lloc el marit, que tothom en lletjor superava,
que era esguerrat, Hefest, un moc constant supurava
del seu nas, i de pus els grans per tota la cara
brillen oberts i per tot el cos; fluïa groguenca
cera dels grans orellots d'asenet que tenia aquest home
i dels seus tristos ulls una llàgrima brolla malalta;
té el seu front escamat com planes de Líbia eixuta
i els seus llavis tallats caient d'un nas de patata;
diuen que néixer aquest l'ensurt de qui l'infantava
va provocar. La cama bona que té és massa curta
l'altra més llarga la té i sempre va arrossegant-la;
fèrtil en manyes, però, és ell qui fabrica armadures
dels immortals, Hefest, l'il~ustre fort als dos braços;
amb el braç ferm tanmateix no pot, abraçant Afrodita,
fer-la creure's al cel, car és aquest lloc on es troba.
Eros també en té part: ell és un nen que recorda
bé el que li fan: ressentit un cop per renyar-lo la mare
quan d'un rusc vulgué, juganer, la mel estil.lar-ne
rossa, va rebre a cents agudes d'abelles fiblades
i demanà dels danyins animals venjança a la mare
tot plorant, i enlloc de respondre afalacs i calmar-lo
va Afrodita advertir del perill del dolç amb aquestes:
"alt és el preu que sempre paguem per cada caprici."
Doncs ressentit, com dèiem, tramava el fill d'Afrodita
dintre del tendre cor, tan tendra venjança a la mare
com cruel: preparà emmetzinats els seus dards i traient-los
del carcaix, a un déu els llança" i a una deessa
entremaliat, produïnt l'efecte que des d'aleshores
Ares d'amor cremés, s'abrusés de passió Afrodita
l'altre per l'un, i sense remei acabessin unint-se.
Era a l'Olimp primavera (a l'Olimp sempre fou primavera)
i era allà, amb Amor, entre roses eternes i lliris
noia d'ulls foscos, al prat policrom, relligant arterosa
per als seus rínxols brillants com llamps una fresca garlanda quan la va veure per primer cop el cruel i guerrífer
déu Ares ell, més potent que ningú, que en veure-la a ella
va defallir; Afrodita cap cas no en feia, no el veia,
ell, però, sí, i els gràcils bracets coronant una testa
tan graciosa de flors, de mort al mortífer ferien
i el van vèncer. Llavors, la natura humana, afectada,
transmudà el seu curs: s'abandonen jou i cadenes
i un seguit de guerres al món es desencadenen
sense afany de mort, subjugant-se de forma amorosa
tots els pobles entre ells, res fent-hi metàl'liques armes.
Eren, però, cada cop més durs els combats, i disbauxa
universal, total ruïna feia preveure;
ja ho havia predit, entre els comensals d'una orgia,
un endeví poc abans de morir "una fúria armada
és imminent" va dir i van ser les darreres paraules
d'ell que els havia animat a fruïr la vida amb aquestes:
"l'ànima si, com diuen alguns, existeix, aleshores
com que només aquesta pot ser de matèria i com que
mor, i comença al temps de l'últim alè a corrompre's
és, sens dubte, mortal. Doncs quin il.lús negaria
tal veritat fingint un lloc excels dintre l'ànim
un paradís nemorós, amè, etern, i alhora
conscient que tot esperit quan perd consciència
tal com el cos repartit pels cucs o la pols que s'escampa
de les cendres a tots els vents, s'haurà de dissoldre?"
Tants crims, tanta munió esvalotada que proliferava
d'iniquitat, avui el nostre segle condemna
massa per lleus: sense anar més lluny ets tu, Pulcraterra,
d'immesurable furor que es va produïr testimoni.
Oh universitat! No eren bastant discoteques
per als viatges de fi de carrera, no eren begudes
que els teus bars ofereixen bastant? Calia la festa
dur ben amunt perquè els caps de tot es desinhibissin?
Al rectorat de tot hi ha: corredors, oficines
i una màquina de tabac. La sala de juntes
és en el pis segon, espaiosa; una taula ovalada
té al mig. A la taula hi ha cent ampolles de cava
tantes com plenes de canapès hi ha a sobre safates
copes sens nombre també, de cristall disposades als marges.
Se sent soroll, de sobte, com d'un ramat que s'acosta
sense control corrent; de la sala s'obre la porta
i entra un torrent de gent: tothom entorn de la taula
troba un lloc. A l'extrem, el cap de taula es reserva
per al rector; en fer acte, aquest, de presència aleshores
callen tots i esperen, atents, les seves paraules:
"Avui, amics, celebrem del curs la junta primera
convocada per mi per satisfer el desig nostre
de celebrar. Doncs és plural, democràtica, i de tots
la universitat, veritat, i tant, però jo sóc
un i rector, en nom meu, per tant, divertiu-vos, que raji
cava i, sense més dilació, que començi la festa."
Dit això, entre la gent una gran cridòria s'alça
d'aprovació i tothom comença a menjar i a beure
a cor què vols. Un poc estrany té el gust aquest cava
i no és cava: ningú no sap què és, i tastant-lo
no pot ningú, per un moment, deixar-ne de beure.
No han passat cinc minuts i en l'ambient comença a notar-se
una calor que es fa insuportable: la sala sencera
s'ha enrojolat, i a posar-se còmodes no s'atreveixen
tenint davant el rector; -tots ells esperen a veure
si, per cas, també aclaparat per l'onada fogosa
ell decidís primer desfer-se de l'americana.
Tots els ulls es claven en ell, i quan se n'adona
bota de cop el cor i tem la fúria del poble
tot tremolant, car és fúria el que veu dibuixat a les cares
de tots, tem un infart i com un tomàquet es torna;
treu la jaqueta i la llança: un cop ha caigut la primera
peça, no pot evitar que les pròpies mans l'alliberin
de la camisa i tot el restant. Segueixen l'exemple
i en un deliri fogós s'abraonen els uns sobre els altres
i es produeix, d'un cop, el més gran nombre, aleshores,
de violacions de tots els codis universitaris.
És aleshores que un crit salvatge recorre la sala
en córrer un grup a la càrrega: sàtirs arreu persegueixen
un cul que fuig; allí, quatre cops una dona penetren
per tres cantons diferents i com que està refredada
poc ha faltat perquè tot de mucositats l'ofeguéssin
en taponar tota via de respiració; hi veu un altre
un gran marisc dient menja'm, regalimant suc de fruites,
l'altre s'ajup per xuclar i deixar seca ardent una vulva:
a ells tots dos els ataca un projectil per sorpresa
i una explosió es produeix en la seva entranya que queda trossejada i plena amb metralla. Totes les boques
víctima són de continus atacs alhora epilèptics:
s'omplen d'escuma. A dir el teu càrrec no m'atreviria
oh, fins als porus tu dilatada, que amb l'amuntegada
carn no en tens prou damunt i sota la taula i per terra:
corres cap al racó i del test arrenques la planta
des de l'arrel fins la fulla ovalada et fiques el ficus
d'òrbita trets els ulls, vermells de desig i follia.
Si amb el nap altíssim com un fanal et llançaves
sobre la massa de gent rebolcant-se, llavors, no hi ha dubte,
que el teu membre caurà en un forat. Noi, perquè et mengéssin va faltar poc el paquet: a temps vas enretirar-lo
en sentir el primer cop de queixal; amb les mans i tapan-te,
que borbollaven sang, vas sortir: en menys d'una estona
ja hi ha els bombers que la multitud amb mànegues ruixen. Acarnissat i horrorós el combat va ser aleshores:
adés un reng amb casc vermell i mànega avança;
retrocedeix adés: es veuen perduts rodejant-los
la multitud; l'enemic, desprovistos veuen, com l'arma
la fa servir d'objecte sexual amb ritme frenètic;
ara ruixa un bomber, passat al bàndol contrari,
amb la mànega pròpia a la gent; ara un altre es despulla
i es submergeix en el freu de carn; amb tot, pocs eren
els desertors: finalment avançar aconseguia l'exèrcit:
de l'enemic, aiximateix, reduïr-ne els recursos.
Dóna'm, Musa, l'alè per contar el restant necessari:
forces i vida a tot el meu cos ara ja l'abandonen;
com els vegé el déu Sol, en l'acte amorós gaudint-se,
als dos amants; com tot seguit al marit advertia
de l'adulteri fogós, i com Hefest aleshores
va idear l'ardit d'una xarxa al llit de la dea
on en iliícita unió els dos déus tanta cops es trobaren
i que, atrapats, de tot l'Olimp van ser la riota
i que, deixats anar, cap a llocs remots corregueren.
Doncs la disbauxa del món, des del cel Apol.lo l'arquífer serenament contemplant, s'estranyà d'una plaga, la causa
de la qual no fou ell. Meditant-ho molt va resoldre
"cosa de Cipris, potser" i va anar al palau de la dea
que era rosat i, anant-hi, com més s'apropava la passa
del déu líric, més fort se sentia l'horríssona gresca
i uns grans crits; accelera el pas; murmurà "aquesta gola
m'és familiar: cridant reconec la meva germana;
corre perill? No pot ser: és immortal. Recordo: el tidida
la va ferir. Immortal?" diu "corre perill!" Aleshores
ell arribà de la cambra nupcial d'Afrodita a les portes
i s'aturà: la visió vegé portentosa aleshores;
tots els seus membres com glaç l'esglai llavors ocupava.
ENDREÇA
Mor Dionís i Apol.lo no pot amagar ni el ventre
gràvid de greix, ni les venes inflades pel vi de la vetlla:
fou la revenja de nou bacants: disfressades de Muses
l'han enganyat, libant a l'honor del seu venerable
déu, i Apol.lo jau, esgotat, aixafant-se la lira.

A l’Institut, tots i cadascun dels Mestres a mida que s’adonaven clarament que posseïa una doctrina de la llibertat anterior a les seves pròpies mentides, i que la meva tria de clàssiques era lliure i no comportava cap fidelitat medieval, em deien el mateix: Mariconazo (Velázquez) Fustot de Figuera (Almirall). De fet, convencer els tribunals d’oposicions que realment volia la feina per a la qual la universitat m’havia preparat amb resultat de sis coma nou, notable era una qüestió de subtilesa que depenia de no tenir la relliscada de demostrar el meu coneixement mnemotècnic de milers d’hexàmetres llatins del poeta Manili, quan Bescós em va demanar que li recités la descripció de pi al primer llibre de les Astronòmiques, si ho arribo a fer, em deneguen la plaça novament. La doctrina dels meus mentors era no li donem res al Pau perquè com que ha demostrat que ho pot fer millor no necesita res de nosaltres. I com aquests imbècils, tots, i imbècils, sempre. I segregadors, i homòfobs Avant la lettre.
Quan Pere Gershwin prenia una grip, jo em posava furiós i ho feia pagar als germans i la mare, portes endins, i quan se’n van cansar em van enviar a un psiquiatre privat al qual després de moltes sessions de toreig vaig confessar la meva bisexualitat tenint molta cura de no dir la paraula o terme definitori. Ell literalment la trobava imposible, depravada i digna de trossejar-me el cervell a filets, no exagero, per veure quin és el color de la perversió increïblement delirant que tenia. Per humiliar-lo greument, i ho vaig fer, em va bastar amb fer-me pagar, per la mare, vint cartrons de Dunhill Vermell, cigarretes, i de putilla, llargs, més cars que tots els honoraris que vaig satisfer al senyor Grimberg. Es feia dir doctor i també deia que era argentí. Una desferra humana que vivía a la Via Augusta, baja.

L,acte de coqueteria poètica masculina amb que havia corprès el senyor Pere fou consistent en pintar un mascle lleig i una fembra molt bonica, Hefest i Afrodita, segur del lloc on ell trobaria la meva identitat, i molt injustament dedicantli tota una anthologia, escena de recollida de flors al pradell. Ell va comprendre clarament i sense negoci que jo era Afrodita, i nomes calia trobar un fonament homosexual, aixi ho va interpretar, o sigui, mes que Ares Hefest, i me,l va fer saber dos mesos despres estrenant una orquestracio on obrava magistralment l,ecfrasi del caracter de James, un noi d,aleshores la meva edat, amb qui ja em comunicava des del primer Frosti de Kellogg. Llisca al progres, Stiff Upper Lipp, es una peça alegre de vuit minuts i mig on meravella la forma infinitament definitiva i redefinida per pur plaer i esportiva joia.

Vaig celebrarho anunciant a la mare que acabaria la carrera en quatre anys, i que m,ajudes a fer un pla. Era aquest.

Objectius

A curt termini:
Eliminar el sobrant de greix que t’inunda el cos, imposant-te artificiosament un cert fastig per la ingesta i l’alcohol. La cosa no va pas d’estètica ni de vanitat. Et cal mirar-te les coses en calma i el saïm destorba l’ànima: per tal de pensar correctament, cal fer una caca matinal que davalli neta i compacta.
Assajar l’acabament d’alguna cosa, per petita que sigui, i abandonar l’existència dispersa, online. Penjar l’article del dia, franciscanament, per després abandonar el telèfon i la seva consegüent sobredosi d’opinions. Saber o no saber? Millor no saber. Fer o no fer? Millor no fer (Bauçà).
Renunciar a l’estètica de l’avorriment i variar de tant en tant la ruta nocturna. Et caldria intentar assolir una reúncia virtuosa de les coses (Mompou). Saps que tot és repetició i que hi ha poc de nou, però has d’intentar fer-te l’idiota i gaudir del que tornarà a emergir, cercant-hi una mínima diferència.
Esmerilar-te diàriament les ungles i tornar a l’instrument. Perill: repescar melodies del passat. Cal seure a la banqueta, passar-te mitja hora assajant la postura ideal i tornar a aprendre a fer una escala bàsica. Do-Re-Mi-Fa-Sol-La-Si-Do, Do-Si-La-Sol-Fa-Mi-Re-Do. Que sigui, de moment, l’arquitectura perfecta.
A llarg temini:
Tornar a Nova York, no pas per un exercici de nostàlgia ni per recuperar tòtilament la joventut, sinó per tastar de nou una solitud productiva i una artificial llunyania de les coses. Prèviament, cercar alguna forma de guanyar diners, no gaires; un pressupost que, bàsicament, cobreixi bugaderia i taxis.
Escriure una obra mestra immortal sobre hom mateix que asseguri pervivència universal a la teva literatura. Regurgitar les dèries, reinventar la vida, posar-hi alguna dosi de substàncies i conys: després, passejar-te pels auditoris de mig món afirmant desganat que no t’agrada que et preguntin per tu.
Trobar una llengua viva que sigui teva. De moment, t’has conformat en exercitar l’adjectiu i traçar una línia que eviti la cursileria i la frivolitat. Però no n’hi ha prou: cal trobar una llengua que llisqui i que faci caure els textos, que no sigui presonera de cap forma però que imposi un marc mental i una llicència per a matar.
Suïcidem-nos avui; ja parlarem més tard del suïcidi (Palàcios). Assagem el suïcidi a diari, cuidem-lo com a hipòtesi de tauleta de nit i no toquem gaire la moral amb el tema fins que passi. Fa poc vaig veure la mort i comproví com els metges te la regalen amb molta cura. En això, també, vivim temps d’escassa mística.
La mare va fer que ho llegia tot de principi a final, va somriure vidrosament agraida, i va desar el paper al calaix de l,armari de les calces de la rebesavia, aquell dia vam fer un suis, ella i jo, per berenar.

9

1.    https://0.gravatar.com/avatar/08b87de4973100f0aff42606fabf2753?s=68&d=mm&r=gPere Manuel Mialet 12 juliol, 2017, 11:58 am
I podrir la boca!
Déu n’hi do, noi. Se’t (se’ns) gira feina. T’acompanyo en l’esperit. (Ah, la podrida llengua que ens supera sempre i és i sempre serà malgrat nosaltres! Deixa-la i ella vindrà a tu. No la forcis)
3.    https://1.gravatar.com/avatar/aa15ca5b93c53bf76e3bcbb446e551b3?s=68&d=mm&r=ggloria abras pou 12 juliol, 2017, 9:14 pm
Intents de deixar escrits rudiments de saviesa?. És molt jove, senyor Dedéu. Ha de patir més i més i més i abandonar el fatxenda que envaeix el seu cap.
o    https://1.gravatar.com/avatar/7f79bd50ad3755e314cf63a71aeeee41?s=39&d=mm&r=gPere Manuel Mialet15 juliol, 2017, 6:00 am
La mama, tot i enanarinant a dormir a quarts de tres de la nit, bo i encara passa mitjanamenr una revona mitjhoreta al lavabo contigu al jol arrendantse les dents.
4.    https://0.gravatar.com/avatar/966e9af1fbaf12a2940b2977815511e5?s=68&d=mm&r=gEsteve 13 juliol, 2017, 1:30 am
Una bona lleixa de reflexions, no sé si amb l’adjectiu musculat o no, però has mastegat aquesta -nostre- torturada llengua amb art; no sé si prometeu t’ha passat el foc o què ha ocorregut però t’ha sortit un artícle antològic. Bona Dedéu!
Esteve de Mataró
5.    https://1.gravatar.com/avatar/da99a3ff969dcb54175cd2a472de29a0?s=68&d=mm&r=gMartial Pellicer 13 juliol, 2017, 9:51 am
Efectivament, foti el camp a Nova York, i estiguis una llarga temporada. Si no pot ser, millor el suïcidi.. Descansariem tots.
6.    https://2.gravatar.com/avatar/8999ad0c103cd979c65834ecea3a46e9?s=68&d=mm&r=gLes mil veus 14 juliol, 2017, 7:59 am
Per què no ets suïcides? Tots viurem més tranquils, començant per tu mateix, que tindràs el merescut descans.
7.    https://1.gravatar.com/avatar/7f79bd50ad3755e314cf63a71aeeee41?s=68&d=mm&r=gPere Manuel Mialet 14 juliol, 2017, 9:42 pm
Un mes abans de morir Gerdswin, o abans, just al seu darrer estiu, vaig seure al cap de taula i vaig provocar la mare, que em va trencar un plat de ceramica al braç esquerra obrint una ampla nafra en carn que no em preocupava anar passejant fins a la fi dels meus dies. Al quart, quan el vell Gerdswin em va saludar a la parada del numero 1 cap a torrent d,en ferrussons, sobtadament em va posar la ma dreta prement sobre la ferida i estrangulant tot el braç. Les nostres mirades, fit a fit semblaven dues llunes de pupil.les dilatades i furioses de fam espiritual. Vaig baixar a mirasol i vaig transbordar a sant cugat. A sabadell la infermera que em va fer les cures es va posar energicament furiosa. Cal notar que la meva cortesia particular de donar la ma esquerra fou corregida pel dr. Castellvi en 1982.
8.    https://1.gravatar.com/avatar/7f79bd50ad3755e314cf63a71aeeee41?s=68&d=mm&r=gPere Manuel Mialet 14 juliol, 2017, 10:24 pm
I em vaig fumar un lucky tou a la parada mateix.

DEIXA UN COMENTARI 

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *
COMENTARI 
NOM*
Va ser una nit. Jo volia saber què hi havia més enllà de l’estacada de casa, passat el jardí, i em vaig escapar silent, mentre mare dormia a la seva cambra i pare llegia al soterrani. Obrir la darrera porta em fou relativament fàcil, car pare no emprava mai el cadenat que penjava de la reixa, tenyida de parres, i sempre deia que no passaria res, que naltrus no teníem cap cosa de valor perquè res de valor s’hi està, en aquella terra. Vaig eixir tranquil per l’indret on sovint algun animaló hi feia cau, de matinada, sorprès d’antuvi per la sequedat de la tundra, que mai no havia vist plantada als volts dels turons, com una faldilla descolorida, però que mare em regalava sovint en petits rams vermells. No els podia veure gaire bé, però entre la foscor podia identificar cérvols, cabres i fins i tot balenes que em voltaven de ben a prop, alguns d’ells fregant-me el pijama a velocitats inimaginables. Quan s’acabaren els prats, arribà la ciutat, amb els seus homes i coses. En un cantó perdut, una dona em cridà i em feu abraçar-la i entrar-hi ben endins. Un temps després, tot i alimentar-nos de les deixalles que ens llençaven els automòbils, aconseguí descloure’s i va donar-me un infant. Sense dir-me res més, va marxar resignada, amb la criatura enganxada al pit. Al barri només hi havia barraques i cotxes, però ben aviat s’hi alçaren increïbles gratacels, edificis pomposos que mai no hauria imaginat, i vaig aconseguir, furtivament de nou, entrar al més alt de tots i poder pujar escales amunt fins el mirador. Des d’allí vaig veure els prats que ja creia imaginaris i amb la pura intuïció vaig marxar del barri, decidit a tornar a casa. De nou els animals circumdant-me, de nou la tundra amb la seva idèntica coïssor als ulls, de tan rogenca, de nou la nostra caseta on vaig aconseguir enfilar-me pel reixat i passar com un animaló cap al jardí de casa. Pare seguia al soterrani llegint la mare encara dormia a la seva cambra. Havent sopat, pare pujà a la meva habitació, com cada nit a l’hora exacta, amb la intenció d’explicar-me un conte, però va callar, limitant-se a acaronar-me la barba llarguíssima i a reconèixer-se en la meva pell arrugada. Avui no cal,va dir, mentre em besava.
La vertadera injusticia social es el castig a l,espontaneitat. Ja avui a les criatures se les tracta de malalts mentals per trencar un aparador amb la pilota, i aixo provoca que el Casanova del segle proveeix de naturalitat tota la resta global, a risc de dessagnar-se sovint, i es ell el sol i unic home, i dona, amb dret d,improvisiblejar la seva reaccio i no haver-ne de donar cap explicacio, per descomptat. Mantenir aquest estat idiota conve, sempre, per controlar l,idiota mateix: un desconeixedor del sexe desenvolupa la cobdicia a tals nivells que esdeve un perill per a tots.
Primavera Apal.latxe neix d,una redaccio meva feta per a classe de naturals l,abril del 1.987 sincronitzada amb l,orquestral de Two Of Us, una musica de Supertramp, i figurant rierols i prades alegres i contemplatives.
Siempre imaginé mis Prados verdes con yerba húmeda y pisadiza a pie desnudo todo el año benévolo, y un sol danzarín que hiciera durar poco las tempestades, ellas, siempre cerca de alguna gruta fàcil i pintada con las hazañas de mi hermano donde pas amos hores de azar y juego. Con un bocadillo de queso fresco.
Copland sempre l,estigué retocant tota, i gravant, fins al final dels seus dies. La meva redaccio nomes va valer la rialla burleta de la Marta Galvany, li,n vaig demanar explicacions fora de classe i em va nomenar inútil. Juntament amb la Mariona Campos ridicultizaven la meva colònia dient-me si anava a lligar cabres. Eren homòfobes, no importa.
Una altra de les alegries que jo em gustava de donar al bell jai Gerdswin era quedar-me assegut, oh, immutable, en un banc de fusta mentre un quillo de Mirasol m,apuntava des de cinquanta metres linials, al pati de l’escola, on els vigilants esperaven la meva lesió més que desitjar altra cosa, i cobrar a fi de mes, també, de manera que el qui col·laborava sempre era el malfactor i els idiotes ells, amb una ballesta: acabava encertant, a dos centímetres de la meva cuixa dreta, la fusta del banc, que esqueixava de ple, i jo somreia. L,Espinosa va arribar a l,assassinat, el meu no, de moment. I a la preso. En ocasio d,unes festes locals el vam saludar, Llus i jo, davant el bar dels esquins, a Lluis Companys, encara avinguda Alfons Sala, i ens van venir a tustar. Jo en actitud i tensio de pugil, en intencio de Pau, vaig parar un cop de puny i es van cansar aviat de triturar a cops de Martens el meu amic. A l,endema, esmorzavem plegats, i la barra ens va cruixir a tots dos de dolor al mastegar un donuts de sucre. Vam riure.
Gerdswin es va torturar fins al final en el dubte de la meva sexualitat. Em preparava constantment sorpreses i pastissos pensats per revelar els meus desigs intims. Un dia va pactar amb l,estanquera que quan hi anes a buscar el meu lucky town ella exclamaria, posant les mans al taulell, TU ETS GAI, PAU!, i aixo va fer. Jo vaig riure obertament, i vaig marxar.
Va ser un cop fet l,intercanvi de la nafra en carn viva que Copland va donar uns retocs postrems de disset minuts a Primavera Apal.latxe, i en aquest sentit: a Gershwin li brota de cop la primera sisena, re si, de Ells s,estimen, ell i ella, i doncs, perque nosaltres no hauriem de fer el mateix? Una canço seva, del 1.922. Va amagar la melodia, meditabund, en set minuts per fer-la sorgir de nou i callar: havia entes perfectament que dues persones que s,estimen i es desitgen van mes enlla del sexe, i s,hi va positivament identificar. Va morir el cinc de gener del mil nou cents noranta set. Jo vaig sol.licitar refugi de seguida, i al delirar pel dolor, vaig ser ingressat quinze dies a la unitat de malalts mentals de l,Hospital de Terrassa.
Gerdswin havia deixat establert que Jaume continuaria en mi la seva obra, qualsevol que fos el seu metode, i amb coneixement limitat pero amb avantatges. L,autoria de l,assaig sobre Luca era aquest teletip Jamie Masters, o sia, Jaume sera el mestre, despres de mi.
Màsters comprèn de seguida la insondable profunditat i qualitativament el secret que maneja el geni cordubès del primer de la nostra era, i assaja un estat de qüestió en una doctrina que, com sempre, s’acaba imposant, amb el dolç ham de la noció metapoètica, i repassa, llibre per llibre, titulant nocionalment allò més important del seu contingut substanciós, segons un lèxic comprensible en l’actualitat, i acaba cadascun dels seus deu capítols amb una pregunta innocent i havent presentat les proves intratextuals i citacions profuses i suficients per tal de sostenir sòlidament que l’encert es troba allà precisament, però amb la murrieria notable que em feia a mi l’únic heroi capaç de desarrollar la profunda veritat de Lucà, la qual abasta fins la mateixa autoria de la Biblia completa des dels orígens, i literalment integral, fins al tercer ostentat per l’Església Americana dels Mormons.
El dia mateix que morí Pere Gerdswin la metapoètica fou automàticament desacreditada i expulsada dels estudis seriosos de filologia a tots nivells. El rectorat de la UAB comprà a Anglaterra la tecnologia suficient per passar-se vint anys sense pagar cap dret d’autor dels llibres que totes les sevs biblioteques adquirien en mostra no venal i cortesia que es fieen pagar pel rei de Bèlgica, patria d’estudis de la meva germana Espe: van arribar a manejar i manipular amb l’excusa d’oferir-se a tots els discapacitats, amb problemes de vista, textos amb rapidesa de llampec mitjançant escaneigs, i que jo sàpiga no existeix ni un subnormal que s’hagi llicenciat a l’Autònoma de Bellaterra, ni intentar-ho. Quan me’n vaig enterar, vaig ordenar que servissin al càtering de tot el campus merda autèntica, i s’han donat per al·ludits directament.
El cert és que el bon avi Pere havia dilapidat en la meva musa tots els guanys dels seus èxits mundials de joventut i es podien comparar al PIB mundial. Les partitures, les noves partitures, les dels heterònims, l’obra literària, la didàctica musical, el LAZ, l’Ireneu Segarra, les edicions de Lorca de l’Amor Obscur, les estrenes de les seves obres sota la seva mateixa batuta, els musicals, els musicals sobre els musicals, els obsessius acords en do major que sempre signifiquen Paubielsa, t’estimo moltíssim!, en summa, tot. La llibreria Herder em va imprimir un 3000 ben orangutan i gros en bolígraf indeleble culpant la mare d’haver fet anar malament de diners el vell avi Gerds i haver-ho fet patir tot. Però com sempre, al mateix moment que ells em mostraven el seu ressentiment, jo ja m’havia venjat, i d’una sola estocada que matava tot el toro i no m’importava gens si recordarien o no: el nòvio de la primera bibliotecària que va manejar l’escàner amb la biblioteca de Lletres, la bona amiga Mina Nabona Jassans, enamoradíssima ella, en una conversa de bar el vaig persuadir que era una alcavota famolenca i que els seu cony brut no en tenia mai prou, el Marcial va fer el seu propi funeral i va anar a treballar a Galícia, al costat dels seus pares, de tant en tant l’Anita Vasques me n’envia records, i ens fotem rialles a desdir, i cerveses.
Allo que haviem de resoldre rapid amb Jaume era la massiva i secreta mirada envejosa dels codeixebles vius de Gershwin i la seva expansio geometrica a Catalunya i al mon. Vam dissenyar a tal efecte un complex basat en la psicoanalisi, completament abstracte, fet perque no s,entengues res, i aixis poguessim passar tardes relaxades al telefon ajudant a creixer el mestre interior del qual jo fui hoste. Per tant, vam orientar la mirada a la Bellesa mateixa, i no ens vam preocupar de res.
En l,espai de la Bellesa mateixa, segons Bielsa, hi vivia exclusivament James, encara sense identitat per a Jaume i per a mi pero ell mateix ja posat sobre la meva pista. Amb Jaume vam passar onze anys dissenyant la complaença total de la meva bellesa ideal, James, i ens hi vam aturar a cada punt, amb l,objectiu de complementar la seva felicitat imperativa amb la meva conducta intatxable.
Quan jo caçava, recent arribat de Regne Unit, un missatge xifrat del meu amor, i era delicios, Jaume, aleshores, es posava molt serios, esmentava l,epigraf, aixo es pervers, paraula unica a les Eglogues de Virgili, i passavem quatre hores en l,entrenament abstracte destinat a satisfer l,ideal.
El seu consell va començar realment pel començament: Cubells sentia que jo havia de ser propietari d’una casa, el primer. Jo entenc que una Musa sota el pont s’aprofita igual que la mateixa musa sobre el cavall, o sigui, que tenia raó. Em va adoctrinar en abstracte per entrar en matèria del noi que m’havia agradat, el primer miratge que em posaria el vell Gerds per comprendre James: Jaume va investigar en quina edat d’ell, de Marc, l’havia conegut, i va fer les seves càbales, i coincidien: l’energia que jo rebia de James partia del mateix adolescent, i doncs i per tant el propietari havia de ser jo per força, donat que, essent el gran, havia de proveir naturalment sense més informació al respecte en el moment. Jaume em va dir de la casa metafòrica dibuixant un cercle amb el polze a la llibreta, cosa que m’espantava, i força.
Naturalment, jo buscava saber d’estimar, no de cases metafòriques, i llavors el Marc Folch era un Mindundi molt infeliç que ja anava pel segon fill, i banquer, segur! Pobvret.
Quan va morir Jaume la turba, avida de pa d,amor robat, em va enterrar en vida rapidament, i jo nomes vaig tenir opcio de dedicar-me compulsivament a obrar, junt amb la mare, un familiar i conhortant espectacle del sofriment moral fins que ell va dignarse entrar personalment en la meva vida.
En el senzill motor de recerca del Google, avui dia, qualsevol distorsió de nivell particular que el teclat de la taula detecta en la pell i la paraula del qui la introdueix, amb força temps d’avantatge, la màquina ja preveu l’exacte objecte del desig en el coneixement d’aquella persona aquell moment. És precisament per això que la identitat avui no importa gens: el diferencial de la identitat, i la solemne tortura psicòtica que comporta, quan, estiguis on estiguis fent el que sigui que estàs fent, les veus de persones circumdants, els clàxons de cotxes que passen per allà, els colors del cel, els rètols de l’entorn, parlen sempre, i creixent a mida que vius, de la teva història passada i personal, amb els seus fracassos i encerts, amb tot el contingut emocional de purs reumes que et desperta a cada minut, i la conseqüència desagradable que tota la societat que deriva de tu la seva subsistència et considera un material de rebuig, un boig detestable i ridícul. Quan Cubells es va encarregar de la meva ànima, Google funcionava de meravella: era la millor manera de trobar-ho tot, quan no hi havia res, a la xarxa. Avui dia, no només google, sinó tots els buscadors, ja són justa la inversa, la pitjor manera de trobar res, quan a la xarxa hi és tot. El possible que ofereix això dins el món de les relacions humanes és, més que infinit, inclús immortal: si la màquina ho decideix, el teu veí i tu, podeu estar estudiant la mateixa solució contra el càncer, i no trobar-vos ni de casualitat en tota l’existència. Aquest anonimat, aquest NO MOLESTAR s’aplica també a l’heteronímia. El descobriment recent de Facebook, pel qual respecta sempre els heterònims, i són tots vàlids, dóna aire fresc a la veritable intimitat que és la que existeix ara: neix la màquina i diu, la màquina: amb això us podreu molestar sempre quan vulgueu i com vulgueu. El desarrollador i la queixa justa apareix de seguida, donat que tothom busca els límits de la paciència de tothom, especialment a Europa, i se n’abstenen d’insistir just abans del literal assassinat del gitano que ja està agafant l’autobús cap a casa teva. I només et queda pregar i regalar un rellotge, si el tens.
En un reportatge de TVTRES de fa més de quinze anys, hom narrava la història exitosa d’un neurocirurgià de color que ensenyava els seus becaris mitjançant el maneig dels videojocs. Els videojocs, encara, i em consta suposen un dels principals consells de les xarxes a tot aquell qui vulgui seriosament utilitzar-les i optimitzar, fins i tot treure rendiment econòmic, de la seva experiència cibernètica. Aconseguia que els cirurgians apliquessin el bisturí sense tremolar ni una micra. Cal comprendre perfectament que la Màquina coneix amb antel·lació què és allò que estem buscant sempre, i ho facilita en raó de la justícia universal, pormenor que també ha estat objecte de debat, resolt definitivament des del dos mil vuit al tretze. La Màquina no ens jutja, la màquina ens proveeix del resultat d’un judici que hem demostrat de nosaltres mateixos.
Jaume Cubells estava fortament preocupat pel principi passiu i el principi actiu en l’acció humana, i tenia present que jo volia exercir a la docència catalana. A tals efectes, va preparar un foc d’artificis que des d’aquell moment sempre seguiria el mateix esquema: de primer, ell feia una acció que tenia conseqü+ències sobre la meva activitat i consciència, quasi sempre en el consell i la paraula de l’home savi que jo hi projectava, i quan, després d’un breu recorregut, jo em trobava, pactadament amb un obstacle, que podia ser qualsevol cosa que s’acudís a la meva sensible ment desperta, aleshores ell concloïa l’exercici i reconduïa la conducta. El primer dia que Jaume es va mostrar doctrinal, va fer-me seure al seu costat, en una butaca, ell al sofà i començà: El món de les coses, Pau, el divideix l’espai i el temps. Em poden interessar moltes coses teves d’alguna manera, Pau, però d’alguna manera: jo estic en l’espai, tu encara no has arribat al temps, donat que no treballes, o sigui, que, si volguessis tornar a l’experiència mística que has viscut recentment, tornaries a no poder-la suportar. TU has viscut el buit, l’estructura del temps és òptima per suportar el buit, donat que proveeix de contenidor. El contenidor, materialment, pot ser molt divers. Hi ha contenidors capaços i a prova de violència de cop, n’hi ha d’altres a prova de foc, etcètera. El que està molt bé que facis, estimat Pau, és somniar, donat que els somnis posen en l’espai segur de la consciència, entenguem, consciència, allò que fas de tota manera i estàs segur, de paraula que no et traeixes a l’acció, o sigui que preveus amb total certesa l’èxit de les teves empreses relacionades al programa assolit de la consciència, enriquida per mitjà del símbol oníric.
Estimat Pau: quan rebutges una idea, un comportament o un protocol, potser et provoca una emoció negativa, i les emocions són totes veritat, relativament al temps: les emocions indiquen que prenguis una mica de pressa, donat que no disposes de tot el temps del món. El que has de discernir es a veure si el nou esquema escomet de manera indigna els cercles, i les seves dimensions, de les persones que, fent el que fan, ja fan prou. A tu et sobreexploten, Pau, és cert, i un dia posaràs la mateixa sobreexplotació que pateixes ara sobre les espatlles de l’universal penitent, també veritat, i procuraràs ben ràpid que deixin poc temps a la queixa, doncs ho tindran tot per fer.
Si rapinyes un fruit de l’experiència dels seixanta anys i el poses en els quaranta, un altre dels quaranta el transposes als vint i un dels vint el passes als vuitanta, aleshores, estàs causant una reacció que només té sentit, en la seva extrema violència, si s’aprofita per observar tota la Natura en ella mateixa. Potser és un bon moment per fer-ho. El qui fa això els homes l’anomenen Gran Mestre, i s’ha de proveir d’argúcies sobre els límits psíquics reals. Els dos límits psíquics reals, aquells que ens impedeixen fer lliurement dsempre, son amor i por.
Pensa que el teu esquema històric de vida un dia, fent així, podrà esdevenir la regla d’or a seguir per a l’assoliment del principi platònic de la línia, per a qui el vulgui, o sigui, la vida en desarroll, la vida en l’experiència, i que la majoria dels seguidors d’aquesta doctrina temporal que hauràs creat amb la teva vida mateixa, o sigui, tot el món i sempre, només en voldran, i serà just, legítim i lícit, algunes impressions imitatives que no passen necessàriament per la identitat creativa. Allò que trobaran impossible de comprendre els futurs, donat que tu hi poses, mitjançant les teves pors, el màxim èmfasi, és que la realitat de les pitjors temences no és mai una cosa dolenta. La Cinta, germana meva, viu tan feliç expressant, oh, el pitjor és el normal. Jo calculo que les teves pors exagerades es relativitzen a una falta d’informació posada en l’Ideal.
És impossible saber, Pau, a cada moment de la vida, si ets o has estat o has mai de ser dins, o lluny o aprop del teu ideal. El que jo sé és que tu ets molt exigent en termes de parella i sempre demanes més com si la imperfecció hi fos sempre. Aquestes exigències paral·leles són una comunicació que funciona de debò veritablement certa. Donada la teva realitat mística, la proximitat que perceps es produeix en la distància geogràfica més exactament llunyana, i a la inversa, sents l’absència quan el teu Ideal s’està prenent una orxata a les Torrades i només és qüestió de posar-te les sabatilles amarronades i anar a satisfer el litre d’oli a l’Àngels, si no fossis de costums tan ferrenys.
Mentre Jaume feia anar la doctrina mundana, em vaig posar a raure a l’ombra del Diví. Amb mossèn Balasch vam fer versions d’Aristòfanes i Teognis, davant els himnes de Cal·límac la cosa li fumava a mariconada, i perdia la vista de sobte, bo i havent fotocopiat al setanta-dos de cos el grec original, directe de la versió de Pere Villalba. Dementre ell traduïa l’Eneida de Virgili, em feia saber que el material que era del meu gust era totalment gai, i en va tenir prou escrivint el seu reng de maricons a la pàgina immortal del mantuà, sabent que em donaria per provocat.
En ocasió de celebrar la gran poesiacarcabdeuresocellspsic Cabús
EL mateix desembre del noranta nou vaig apuntar-me a la llista d’aspirants a obtenir plaça de numerari per l’especialitat de Llatí i Cultura Clàssica, al rebatejat IES Ernest Lluch, per allà Hostafranchs al Parc de l’Escorxador. La tia Mei va tenir una idea genial, poc abans d’entrar a la segona prova: em va comprar, del Corte Ingles un polo gomós i dúctil amb un escot enorme per a mi. Jo estava cofoi i alegre com mai, però l’hi vaig demanar a la mare què li semblava, un cop posat, i la mare va fer la mateixa ganyota del setanta-vuit, al despertar de la conscieència meva: mmnosé, a mi em sembla bo. No, si bo ho és, però la forma, i no gosava dir, l’escot!
Aquell escot posava la mirada del tribunal, i sobretot la seva presidenta, a l’alçada dels primers pèls del meu pitragam, molt a prop dels ulls, i feia un efecte de submissió al moment que jo parlés defenent la meva darrera tesi, a la prova de La Tancada, el Guillem hi va anar, també, amb els ous apretats per uns texans asfixiants.
Cubells dictaminà que allò era efeminat i pertanyia a la perversió de la Mei. Descartat. El procés el vaig perdre en favor de Blecua. La propera oportunitat seria el dos mil cinc.
EL poc que em quedava per a James havia d’anar ràpid, i vaig comunicar-li que entrava en relació laboral i que esperava d’ell el mateix, amb aquest poema escrit a corre cuita abans de marxar a les illes a opositar per Clàssiques i indicar a un manter negre que m’interessaria un nou disc de rumba, l’ham que Blunt agafà a la primera per saltar a la palestra amb Back To Bedlam (2005):


Mestre i Balasch
Digues els himnes a l'Ell, cor, ànim, que em portes indemne
fins on et dic! No hi ha res que se't compari i li digui
l'himne del tot ajustat qual pels carrers i les places
se'l respira, saó de tot el ric que vol créixer
mentre l'anar naixent no es tapa les parts que de néixer
saben l'accés i les nits podrà ajustar a les tenebres
al capell, Ell, que en tot el que ell propugna sap vèncer
tal com donà's per vençut. Ni pas res qui vulgui posar-li
coses no se'n sortirà, al costat, ni flors violades
ni lletgeses, perquè és tal com quan sigui ja l'era.
Fa agradar-se l'herbei del sol, fa el bou de pastures
plaure's, fa que ens veiem i sabem qui som i no érem
ni serem ara al mirall, per tot Ell posa bufera
i admirant-lo volem participar-ne i sabent-lo
gràcia a Cell jo sé i tu sabràs i saps i saberes
que és teu el temps que no et val, com qualsque onades contenden
per tenir el nàufrag al celo bé sota i alt s'abalança
l'aspre entre tenebrors, però clar, si és fosc de la Via
Làctia, l'últim destí. Jo el crec, que te crec, que saber-te
puc dementre no et sàpiga, anar-te aprenent a conèixer
pels heralds enemics és dit entre els nostres que és vida. Visquem, doncs, malgrat que volem conèixer la vida.
L'himne li cantarem abans de cap altre verídic,
l'altre és aquest. Jo sé, però no recordo, la llengua
àrab i les del món, totes; sé qui la Llacada homenenca
és que fou, i conec com els símbols en l'aire s'ordenen,
lletres, i havent caigut sé tot allò bo que es pot treure.
Sé el meu u en els rocs i sé el meu zero a la plana.
Per si no els recordem, també ens els diuen els musclos,
xiscla el plàncton i l'euga i xisclant riu la sargantana,
quan érem u, aquell u que érem vam ser-ho tot en potència
tot érem un en acte, i ho sé. M'ho recorda la noia
en grallar un desig i l'home en bordar una amenaça.
Perquè el tot és tot en tant que no sembla ni sembla
no semblar o semblar, i és Ell i ell, que, qui s'afigura
que ell s'assembla al que fos i que és divers del que sigui?
És sobretot qui de Cell em fa creu i creure que el porto
cap al no rè original que per una minúscula esquerda
fa que ara es pugui parlar i el son anul-la de veres.
Un flascó melodiós que estil-la gota per gota
l'àmplia curació, també fa els xiscles de guerra
del corneta assassins, ara bé, el que és l'únic que accepto,
el rutilant 'exèrcit, potser la insòlita causa
que seguim fent el que fer odiem, no sabem, ens repugna.
Us condemno, els banals, no sols perquè un record a la terra
no deixaran, sinó que eixos, a més, sens que eix recuperi
el seu gir furiós, no seran, per voler ser part, en allò que és
tot u, tot rè en absolut que ens salva o del tot ens arrana.
Res els costums bladers de la sang no hi fan, però fent-los
res no podrà fer mal com en posar-se a la boca
noves nouran novetats. Res és que no sigui per ésser
i, recordeu ben bé, no hi ha res que el tot no l'abasti.
Ser en ell no puc sinó sent-lo i això que veig i de sobte
obre un nou so de noure de nous desseguida s'accepta.
El Temporitzador estableix lloc en una persona
sàvia i sola pels seus; el qui l'imita n'imita
una   oportunitat que ve a trobar-lo i casar-s'hi;
car altrament no, Fabi, Màxim dels Màxims i centre
de l'univers copiat orbament, Quint, veies les tropes
d'uns infants no al punt que la dent sofrissin de guerra
assaonats i "la cuita" digué: "precuita qui encuita
no té bon seny. Mancar de mi la vida podria
no de la pàtria santa ni del terrer saludable.
l ni més blans, molls del que ja sou per edat us pertoca
un retard sofrir, però la nomenada, us ho juro,
nostra, si per res tenen poder els poders, ha de redre's.
Vinga el cinyell d'espases al cor, una pau acobleu-vos
crítica." A aquests i als mots del fat assentiren alhora
tot    i que tota disposició no els plau que era pausa,
just el temps, i ho veien i no, i no ho veia Dametas,
ni podia, quan es barallà, que fugint de la cosa
a fer fugir la cosa bastés, ja fos poesia,
pública ja els la fos, perquè és cert que pot creure's que l'acte
entre pastors que fins als cabrots els feia vergonya
veure'l, no fou res més que els ulls de biaix de la Musa
tal com el van poder dir, i si massa beuen les prades
del regueró que pot neguitejar els mig homes, què passa
quan un enceta per l'Ell i l'altre ho feia per ella?
Ella va començar, però Ell li robava semblança
tot assemblant-se a l'amic i el món en reia i plorava
de les deu pomes d'or, deu mals, de llarg a la pleta
mentre que en un sol rull eren part i els rullen encara
no sabedors lectors de la tràgica pàgina secta,
just cada dos per tres dos cops si hi poses el doble.
Ara   bé, quin breu temps van ser els poetes i Cèsar
un i res més fugint del desastre que deixen enrere?
Pràctica cal posar a les forces que ja acumulàrem,
però, és clar, ens durà de nou l'onada desena
"pel que fa a mi, al senat"; "pel que és jo, a la vil'la de marbre".
Tant el tercer graó com la làpida terça, a la vila
o al senat són blancs on surt a néixer la fosca,
brolla cap a la llum la nit entrada i jutgessa.
Era davant el cap, ara ja només una testa,
tot rajant a l'areny milfet sangosa rosada
l'home rient, perquè no se sabés que sols era un home
mentre la ràbia endins plorà que la testa rajava
sense genolls, i digué: "Que aquestes llàgrimes salses
no se m'aturin als llavis, només, i li ploguin en dansa
una satisfacció i perdó en la vida que enceta,
si és que n'hi ha, separada dels meus judicis i cures:
mori civil, ciutat qui neixia essent i de l'orbe
la nacionalitat en allò que li fou el domini:
que    és de cad'un dels grans a l'areny, de cad'un dels blanquíssims
astres del cel, i de l'aire i del seny, on pot venerar-se'l.
Fins ara llàgrimes mort havia a pler o freturava,
des    d'ara no mancarà entre els qui ha deixat,la rialla."
Tal   deia i per saber-lo primer i de torxa passada
anterior, decidí introduir-se en el món que el desfeia
hores adés, i. perquè ningú en comprengués el mestratge
el que s'havia comprès aprenent, cremaren els llibres,
igual d'astres el foc desféu els lligams de les ombres
amb terramunt. l és de llavors, sí, d'ençà d'aleshores
que ens entestem l'home a descobrir el que sempre teníem
a disposar a les mans parlant del ventre que tapen.
Ni altrament regira la sal el pare dels homes
en norejar aquell plant que enyora el que és quan l'enyora;
és per ser que ens fa tristor: vitals bevem-nos-en vasos.
Tal com quan refluïa l'oneig de ratxes adverses
A tort i dret tocat quan la mà tramuntana una morma
Feia amb migjorn per a goig dels qui cerquen perdre la vida sense morir, amb les taules de surf, sorgeix monstruosa
l'ona, que si sabem com és, sabem que era geganta.
Tal per a demorar i fer més rodona la cursa
pàtria del futur, comparegueres botida
A la mirada d'ell sol, un altre dels que Ell rememora,
fent així: "Fill, tristors a pler suportares i encara
suportaràs, no pas del que plau, sinó el que omple completa
pleta a saber acompanyant. Perquè saps, i així és com et mato,
si sabessis, perquè, ni hi ha què, sinó omplir-te de glòria.
Des d'ara el temps absurd també serà savi entre els nostres, música dels ratolins que és la que abans de les Muses
Mus, t'escoltà: et fa sol la pàtria i únic la gesta
que ens venia a trobar oportuna i per tal que te'n surtis
tot oportú has de dir adéu." l el goig per a Meci Fufeci
era ser taula dels vencedors mal que el ventre rebenta
espicassat, sap ésser oportú i en l'hora oportuna
sap, perquè oportunitat no es pugui perdre, morir-se.
Més que la carn, el temps volgué endrapar-se dels homes
p'rò no sabé opinió que és la qui amb recte designi
just dreçat a torçar-nos el seny, regeix comparança
sense saber pas com. "Si al teu s'assembla jo hi perdo,
pel que fa al meu i en el mar total jo nedo i m'ofego.
L'ordre de l'original és en l'imitaire desordre,
massa tard que ho he vist, on juga l'instant com un jove desarrelat per fer-nos sortir de la vana fermesa.
Uns l'anomenen el jorn, els altres del fat la forquilla,
l'àpat, puc dir que és jo, d'aquells que es plauen de veure'ns néixer i morir i enmig acuitar la mort i naixença."
Tal, amb tot, no va ser el prec d'Ília duta a les noces
amb l'Aniè, que de tot l'or riu, prest, sense vergonya
perquè la sort fos cuita d'un fang indestructible
deia: "Fins ara talment del tot perduda saberes
ésser, ferma i encar, quelcom, i des d'ara m'agrades
pel fet que Ell t'afavoreix amb una espasa de nacre
i un cinyell de diamants que envegen els cels de l'altura
ara que del meu llit ets fúlgida i presta mestressa
a alçar el nom que mesurarà aigua, terra, buf, astre
sempre arreu d'on el braç immens ells puguin estendre:
l'aigua et farà tal que altres s'acontentaran amb belleses
més reduïdes sabent-te total; la terra centrada
se't posarà al plat dret igual a la teva tenebra
esquerrana girant, imitaire dels rulls i la vista
mentre que abastarà el buf tot el que a néixer cedeixes
i el que espargeixes a mort i et llisca a les galtes rosades
mentre que entretenint el torn del mig per tu l'astre
ens portarà a saber com és que junta la vida
a la dissolució i la mort a fermesa va fer-se
tal que de crítica no exhaurís un bri de despesa.
Soc, per no ser, ara res on rep cos el fet que et desitgi.
tornarà en regne al teu cor, doncs qui sap si és per adormir-te
o vetllar que ara el salt en dret santíssim proposo."
Deia, i no s'abalançà al torrent pas d'altra manera
com no s'ho pensa ni ho diu l'infant que avança una passa. L'ànim va desitjar, universal, que la música fosa
per l'univers també gaudís el broll a la terra
i a la manera de fum que no decideix les orelles
l'home sense pensar-s'ho signà, ser baix entre els homes,
alt entre el que és al cel, i llavors Ell, que el coneixia,
L'hi endreçà de tot el món en la sola entrevista
que s'ha tingut mai d'Ell, tals mots d'una càlida pena:
"Ara que tastes sofrença amb llàgrimes feta roenta
del no rè, autor, que alces els llums de les cures humanes
fins a noblesa que ha comportat el perpetu respecte,
mira'm, qui lluu, contempla'm, tot u, respecta on et deso,
dels cenacles sagrats ets l'últim per on es comença,
el primer per on s'acaba en el món que els himnes t'endreça, sense saber-ho propers, malgrat que terra a la terra,
aigua sobre els set mars han volgut i voldran afegir-hi.
Cantes massa celest allò que els homes ja saben,
fas descendir massa avall el so que els dóna més vida;
tanta amb tu no podran ni hauran pogut en sofrir-la
fer-la experimentar, en experimentar-la sofrir-la,
que és el seu record de la llàgrima dada a la torxa,
la principal on no arribar pretenen la turba
ni apropar-s'hi els semblants que just per això se t'assemblen,
no pas en el que cal, i en allò que no cal difereixen.
Jo te m'assemblo quan cal; quan cal, i caldrà, jo sóc altre:
l'altre per tu és aquell a qui tu confies saber-te.
Resta la gent, que és l'altre pels qui no saben renéixer
en el saber-se altrament per tu: llor i herba s'assemblen.
Tu i jo no, i sobretot." Amb tals i més no encenia
l'ànim petarrellejant de dolor a la taula de l'amo
eventual, a la seva de goig perquè ja coneixia,
com quan l'oli odiós comprà per administrar-se
la mestressa, el ricí, i li tornen d'allò que ella paga
que és un bitllet, un tal canvi en tal moneda que agrada
de la riquesa, potent encar, afegint-hi crepuscle.
Mentre que, pas per pas, correm a la folla desfeta,
encara recordem un xic d'espai a l'esquerra
que ens fa anar, tranquils respirar, al ben poc del que queda
dret, de l'ocàs, i sempre és enllà els qui van a naixença
la naixença, els qui a posta l'ocàs, i amb el sol morirà el cel.
Ah! Però el ple que es farà ha d'aprendre desfer-se,
com quan véns i jo vaig, i tots dos en un lloc, i si moro
més jove m'ho agrairan les espatlles grises de l'agra
pompa. Visca la vida i el vi, fem íntima l'Iris de l'illa,
arc de la felicitat sapient i la bella maquesa.
Ara, cal corregir, que és incorrecte morir-se,
és correcte orient i ens precipitàvem sinistres
cap al no rè terminal ja en temps que sandàlies l'ase
duia i que per fer foc a la cuina calia bufera.
És que a l'extrem dels dits l'artèria es centra en la vena,
i és als confins del món on pot concebre's el centre.
Sempre per ser vençut ha estat que lluita qui lluita,
mai per ser vencedor, veritablement i de veres,
perquè si l'altre vencés i no fos així, ja podrien
néixer per l'airecel centenaris roures dels núvols
i les balenes al mont i les muntanyes al pèlag
totes nedar i les aus reptar i els rèptils dreçar-se.
L'altre no venç pas mai; si no, ja no fóra més altre
i es lliuraria vençut: el bo s'alça en victòria sempre
i el representa pel que fa a ahir la Roma perenne,
pel que fa a avui Amèrica i pel que demà allò que és àrab
I musulmà, l'Islam, i ni bri de despesa ni canvi
no es produeix en això, tot acaba sent un i no l'altre.
Tot i que Cell inspira la ment que vol recordar-se
del que és Bé i en això ens nodreix i en això es sacrifica.
Sempre per fer-nos millors el diable atorga la palma
a la divinitat i en deute s'hi sent en persona.
L'altre ens vol u per sempre com quan Saló referia
que la felicitat el dia darrer la consulta,
dita que en si era tan bona com ximple, tan plena com buida, com balmada i fou llum que no l'estagnà en agonies
íntimes sinó que la publicà a tirans i monarques
imprimint-la en el seny; talment responia la seva
plena resposta aquell rei: "No veig com, no trobo de quina
forma és això que em dius, una etsranyesa inconsulta,
pel que sembla, pot ser, però m'intranquil.litza de veres
Perque m'has proposat que puc no conèixer i puc témer
I això és inacceptable en un rei; així doncs, si no t'obro
vísceres a la llum, tu marxa content i no tornis."
I poc després: "Ara ho veig, ja sé què és, ara això ja té forma
i ho reconec. La forma, per tant, admiren els homes
però és que han sabut abans que ells descriure-la els savis.
Com conèixer el que ens mostra demà, com veure la regla
nova pogué? Tant hi fa, el que ara fa és que ja sé i saviesa
m'ha unificat. Ja sé quina porpra i moda ha de dur-se
l'hivern que ve, sé el tram de l'aigua corrent per on passa
en quin tram pararà, m'he fet amic de les Hores
I elles m'han coronat amb flors violàcies testa
i pensament i carn i, enllà del néixer, la pensa."
Jo no puc sinó recomençar, sinó néixer a cad'hora
I a cada instant morir, perquè és ell qui insta, qui mata.
L'altra comunitat, l'Islam, no és l'altra, és la nostra
si ens en sortim de tant entestar-nos nosaltres a l'altre
representar sense el que és comú, singulars abolibles.
Ara, la llibertat que és l'esclavatge sense amo
A qui poder destronar, ens conté, i que visqui per sempre
que és el descobriment més gran que el tot incloïa
properament. L'imperi segueix essent un imperi,
l'emperador un estat, o sigui, ningú per combatre.
Roma ens hauria admirat, Plató al centè pis de la torre
número u desitjat ser llavors. Amèrica és l'amo
en qui no es pot sinó creure perquè no es toca ni albira.
Què proposar, doncs? Penso la llum molt més que la fosca
I és que jo sóc hexàmetre i sóc poeta i poema
sense que calgui agradar i sóc en un tot Cell que m'aplega.
Ara bé: ser és voler ser i quan vull ser ja sóc el que vull, jo
i és admirable i semblant, probable, potent i aprovable.
Com quan el pare digué: "Sóc pare des d'ara o de sempre,
tant se val, per a tu: qui vulgui ser tu se m'uneixi.
Car ja basta ser fill a qui plau que els rems algú altre
porti, i deixar-se ajagut sentir falaguera l'onada
com formigueja a l'esquena ben acoblada a la fusta
I entre vosaltres així n'hi ha cert i així és admirable
que el que és el mateix agradi als qui són els mateixos
i no pas altre, el que es jo, que Cell que un cop a l'altura
de la muntanya escalà i un flonjo pradell l'adelita
a esberlar amb algú que l'ador unes molses herboses,
cerco el mateix descans on us duc i us duc on el trobo.
Ara prengueu-me per altre i doncs comprengueu-me per pare
des que sóc home i no res extern a mi trobo de l'home
i des que sóc desig i en allò que el desig realitza
o potser no, ja sóc. És tal que l'enamorem i ens honora.
De qui som tot el cas i cabal en l'òrbita els signes
rullen omplint: de qui no la nit ens alça en possible
mentre no haguem perdut la fixa lumínica cursa
de les constel'lacions que a tots se'ns dóna saber-les
uns com a fills dels blavosos ordits, els altres per pares,
uns que són u i se'n saben pel qui reconeixen en pare,
l'altre els encontrarà tot anat-hi estimant-los en el que és
d'ànima el fons pregon: tots u se saben per l'altre,
l'altre es vol u, altre ja sóc, i som, i som tot per aprendre'ns.
Tal era l'apludiment a tals i tants mots, que escoltaren
astres al cel del seu mercadeig de ruta aturant-se.
I se'ns assembla el parlar al parlar, si n'hi ha, de la pleta
però és el nostre complet no com la plena divina
d'ella i ja prou, perquè és entre els homes el que és assemblar-nos
en la paraula que els duu, i en llibertat recomano
triar la nostra presó i rosa pell en siguin les barres.
És que a socórrer la sang pujada adverteix i recorda
que encara som i que Cell mentre encara siguem ens estima.
Ara, si fem per ser-lo, no ens estimem ni nosaltres.
I qui hi ha el qual un moment per ser-lo no va desitjar-lo? L'home se n'apropià, aconseguint que el seu propi sepulcre
sigui vistent. Però Ell ni va ser ni pas l'home ha de ser-lo.
Ell és ell tal si ell ho fos tot quan Ell es buida,
res quan s'omple, i això s'assembla a la noia: jeu sola
Mentre ell neix: s'assembla a rentar-me i vestir-me en un'hora, mentre l'aigua no eixuga i em fa, em desdibuixa la riba;
però és que en el semblar la pàtria és nostra nodrissa,
seva en el dissemblar, per 'xò el qui no sent no l'escolto.
Ara, què passa quan en posem dos arran per trobar-ne
l'apropiat? El mestre primer tingué una germana
verge que s'assemblà poc més que amb ella mateixa,
mascle era el poc, tot just perquè l'escoltessin els pobles,
ella era el tot restant per no fondre's en ésser dissolta
perquè experimentà el mateix prec d'Aniè i la mateixa
Flama que dels trossets de carn en brasa va fer-la
tota, ara bé, planyent una sort que a pocs es reserva
tal feia: "Vívides àguiles ara per què em sobrevolen
sense ciència i món que valgui a subjugar-les
som qui serem i vam ser, vol dir que ésser ens és impossible
ara i avui, però som. Ara vine, germà, et requereixo
al meu costat perquè Ell ens vegi, i et dic com albira:
en alçada hi som dos; en alçada, però, em sobrepasses,
i en maquesa un parell i li sembla que jo sóc més maca:
perquè som un, maco i alt, però som dos: un alt i una maca,
taca del món lluminós i el mateix fet d'assemblar-nos
se'ns proposa en allò que som idèntics, diversos,
és el segon ,per tant, el nombre amorós perquè estima
el primer que m'estimares i l'avorreix si Ell em mira.
En l'admirar-nos és Ell, en l'avorrir-nos nosaltres.
Ara bé: és la voluntat que ens porta a ser o a desfer-nos
i ella, la voluntat si li cal saber-se per vèncer,
pugui ignorar-la el restant, per ser vençut es raona.
Ara bé l'enganyem ell, tu i jo, i Ell ho vol i ho estima perquè se sap profitós i valent: sobre cap altra cosa
ell és utilitat; humans, sobre cap cosa, nosaltres.
Sembla que per estimar és que odiem, per ser en tota regla
que dividim, per ser vençuts que sempre cal vèncer
El qui ens venç, sempre és, i qui diu que d'aquesta manera
altra de l'altra d'abans? ¿Qui perd el caràcter o bé és que
el caràcter el perd? Així al món i ni d'altra manera
en el que és cert, ni així, ni pas sent cert, si t'hi poses
lloca i potser ni sent si és que dir paraules no toca.
Callo doncs sent com ell, per això vencent-lo i cobrant jo
La principalitat: primera sóc l'última en néixer;
neixo en el primer temps: qui aixo pugui negar-ho, que ho faci entre els humans." Fardell gens minso d'un cop carregares,
maca, als teus semblants que som nosaltres i els altres:
tot abans; ara, de tot buidar-nos ens cal per saber-lo.
Riu d'un honor estrany el rei nen que permeten els fàmuls
tant albir, entretant. Candor li endreça paraules
en la rialla que no les senten aquells que no escolten: "
Mare, ets tal en mi, tal ets en la meva germana,
tal en els comensals, tal en tot que lluu a la vista
dels meus ullets, dubtosos i certs quan veig que en el veure-hi
vida s'hi envesca vivaç i visc malgrat els judicis:
cap lleialtat mai cap amic escollí miserable;
posa'm fill d'un camperol de la turba, p'rò què és el que deia? Fuig de tan lliscadís poca cosa filtrar de les vinyes
assenyalades el temps se'm dóna i es dóna al qui dóna
perquè dar vol dir tenir i entenent (no pas per comprendre
ans per bastar-se amb resums si és cert allò que per a entendre basta un resum) equival a donar el que dóna qui ho dóna
sense pas res, ni pas el res, per no tenir ja no tenen.
Jo tinc el res i el tot perquè sé el saber i el comprendre
des que sé distingir en els amics com reia la mare.
És que la nutrició universal necessita altra cosa
que ara ens endreçarem combats quan toca estimar-nos
mal que enemics, això sí, fins que decideixin matar-me?
Pensa't un càstig pitjor que morir: per mi és que no rebi
una galeta amb la llet quan bereno llet amb galetes,
que se'm negui el tabac a l'hora que fumo, que els ossos
no em deixin fer petar quan cal damunt la tauleta.
Per la resta, tant m'és, i tant és, als qui saben, la resta.
Cal ara veure d'on bufa el Nil, d'on corre en corrua
La filera d'estels, d'on ve que em digui com jo em dic?
Màxima tranquil.litat en té prou dels gerds les maduixes,
de les galetes la llet distingint, sal i ametlla del sucre.
Si sóc sal, sucre o ametlla, galetes, llet, gerd o maduixa
ja es dirà, o si no res: ara ens cal que siem vius per natura.
'I És el poeta intranquil: li peta a la cara una merda
que han engegat a esberlar, mentre sigui enemic, i és ben clar que ésser amic té que no pas ser enemic molt més de força.  tanmateix s'ha perdut o encara pitjor; va perdent-se
mentre parlo, l'amic, mentre al full em cau una lletra
I entre l'abisme que hi ha fins que em llegeixes i mentre
Linia a línia ens fem solidaris amb la desfeta,
de l'univers, llavors que, pudent, un núvol de gasos
peti a tapar tot el cel fins que hagi passat tres vegades
el temps que es necessità per fer una cèl.lula néixer.
A l'hora terça la vida vindrà àrida, engarlandada
del moviment més simple que el peix i m'agrada aleshores
creure que jo hi seré, per haver-hi estat, en sa pensa.
Neix, criatura, reneix, i en aquestes sàpigues neixer
vicissituds, els néts i els néts dels néts perdurables,
Dona,ls a clara, numínica i esmentable refeta
treta d'humor radical. Que serà àrida pols De planeta
arid arranament o be arida creu que t anul.l; ,
àrida, volem dir, no en rè supina i dreçada,
líquida, voldrem dir, no de rè eixuta i anorreada,
cosa que falta al mot, costums molt més que estrangers jo
porto a la llar, primer amb novetats i música a moure
Montserrat, i ja fan que sí les fermes arbredes
i la verdura d'encar, tota en ple m'empara el projecte
Vinc ara a dir, i m'agrada entre gent que em porti la passa,
Res sinó dir. És aquest el lloc per on surto, on m'aturo.
Es aquest a cada lloc i a cada lletra i paraula.
Parla que no pot dir la gent: jo dic i no parlo
perquè altrament no puc, i la gent, amb tot, és amable.
Quan graciosa del cotxe ha sortit la noia deixant-lo
mal aparcat i comenta "la gent que fa tal és imbècil".
Jo m'acontento sent gent i em plau que no sigui persona
I quan sóc gent, i llavors sí, sols puc parlar i ja no puc dir,
parlo paraules que entens però no pots abraçar-les,
tant millor, que seré jo l'abraçat com per ram i per branca
de l'ametller per tu, preciosa, tant flora com fauna.
l els avatars de l'amor, ara pàtria, ara llengua es volien
petrificar i ara almenys el complementen seguint-lo
com la noieta enllesteix tot abillant-se una trampa.
Mata'l per 'qui que l'amor sortirà per 'llà: recrimina
que curen poc, als fills, per la pàtria: al punt et regalen
nora adient a estendre de nou la pell de toro;
jove i per sempre, l'Amor, emmotlla amb terra mullada
formes, ell sol ja és forma, i no cura el que pugui assecar-se. Homes, ell sol ja és forma, i jo com puc dir-la? S'assembla
al xiuxiueig d'un secret que vol saber-lo la terra,
batre les ales quelcom de meravella durable
que se m'assembla, seguir el camí d'un mestre que corre
sense semàfors que valguin a fer-lo aturar, i també sembla
l'or i l'esclat de cada matí recordable en el vespre,
nelxer i morir és el que sembla l'Amor, però és clar que la seva forma no és néixer i morir ni rumors ni metàl.lica alada,
tot això ho sembla, no ho és i el que és ho dóna que sembla.
És que pel fet de semblar estimem, per diferenciar-nos
ens odiem i és que una és semblança i no res diferència
i una i no res segueix sent i l'ésser és un i és zero.
L'altre de l'un com l'altre del res ja no pot estimar-los
perquè els és, i el que és el segon ja no estima, que enyora
per ser més que el primer, el no res on corre frenètic
sense assolir, així dos és menys que u perquè la persona
Que regnà i ara és esclau encara és la mateixa persona.
Oh, companys, els qui estimem ja en som una colla
i plorareu alguns en veure'm sepu1t a la tomba,
altres riureu, però és clar que aquell serà un dia de festa.
Perquè de mi haureu après que pot un dia qui estima
per fi deixar de patir, deixar de patir per conèixer.
I no revelaré un sentit a les meves paraules
perquè qui les desconeix al punt les pot reconèixer
 i el reconeixement vol lliure i presa justesa.
Un que talment fugisser va saber-lo, l'Amor, va compondre: "Vessa i aboca en els veires als vius el vi que no falti
mentre sé que en prendré però no si en prenc quan als llavis
vaig atansant el vas. O bé sé que ho voldria, de prendre'n,
veges, dos, tres, quatre gots per set companys a la taula;
què se'n pot dir? Dos, tres, quatre o més esperances perdudes.
Era en el pare l'amor, però aquest, de natura volàtil,
fins a la mare volà i després al fill i la filla
I, ja per acabar, se n'anà de la dona en una altra
pàtria! Pàtria sóc, sobretot, i aquesta ans que vulguis
s'ha esmunyit, p'rò no abans que puguis veure-la fuita.
Mort a l'Amor! Som-hi tots! Estassem la bèstia immunda!
Ell baixa pestes al món, ell ens despulla, utilitza
tot allò poc que volem per dividir-se en més ínfim
mentre que créixer ens creiem per cell i la seva fugida
d'agres petons perquè s'han acabat: d'amagat és com brolla,
neix amagant-se i s'estén per tots els membres i cossos
fins que te n'has adonat que ell és tota cèl'lula teva,
cada trosset del món cap on fuig gratuït renovant-se.
Mort l'amor, ja només hi ha Amor, i si és lleig o si és maco
I si manté les ales o resta quiet, si ens encerta
o si ningú no el sap, no ho dic, si és tal o tal altre:
Jo el reconec, n'hi ha prou. Jo et sé i saber-te s'acaba
on començà temps ha a bategar el meu cor en un altre."
Deia i la llàgrima sempre constant m,esmena la plana.


La consigna, mai que ens necessitéssim, abans de consumar el nostre matrimoni demostrat, era el contacte que ell fixà amb
Will you be my shoylder when I’m grey and older?
I jo havia versionat també dins aquest poema, que no va passar pels ulls de cap dels meus lectors habituals.
Quan el públic de Bristol va voler crucificar James Blunt pel seu falset famosíssim de la segona cançó de l’àlbum, i ja havia aparegut el clip d’una paròdia horrenda però que feia riure molt, jo la vaig cantar igual a la tarima, davant quatre marrecs que em van fer ES MARICA, PAU, OI? I jo: SÍ: ÉS MARICA.
El megacabreig holoquàntic que vaig agafar pels fets del 2000, el vaig desfogar atacant el veritable culpable, i no pas els instruments de l’Administració, i doncs se’m va acudir anar a l’Abacus universitària del campus UAB i comprar el llibre que Antoni Tàpies acabava d’editar fent una comparativa de fotografies de la seva obra, amb text, a la dreta, i d’altres de l’art universal de tots els temps, sense text, a l’esquerra del tom.
Val a dir que la pintura de la mare Mialet era una cosa que abans d’ella no s’havia vist mai al país ni al planeta. Pels tons suaus i sobretot terra, diria que un decorat del Porgy and Bess que va anar a veure a Amèrica va poder influir-li la paleta, ja als entrats anys seixanta del segle passat, la seva figuració simbòlica amb formes rellepadament perfectes i de traç magnànim i tela moderadament extragran li valgué un exèrcit de protectors necessaris que es van valer del títol d’Informalistes, dedicats a estudiar la forma mitjançant l’oposició a l’ideal simbòlic que sempre ressaltava i era suggerit en i per Mialet. Cubells mateix n’era un dels representants més notables, dels de l’Informalisme, però ells mateixos, tot el grup, havien decidit que només n’excel·liria un de debò, donat que volien evitar l’expoli que no veien però sabien que existia, de part dels galeristes americans, pel que fa a Esperança Mialet i Llagostera, si més no.
Vaig portar el totxo al Raval, on vivia Cubells, i va dissertar mitja hora per desfer-se d’aquell odiós record, i amb els diners del reemborsament em vaig regalar a mi mateix Brother, Where You Bound de Supertramp, i del mateix, el Breakfast In America, que contenia, a la surfaç del disc, un avenç notabilíssim, en semicolor la filigrana de l’avió saludant la txatxa llimonera de la llibertat.
Ell en persona s’interessà, en Jaume, pels termes exactes de la meva reinversió, i de cop, Rick Davies, edità un disc on avisava clarament que mai més. I va venir a celebrar-ho a Valldoreix amb una mariscada que l’Estat rus ens estafà posant-hi musclos congelats enlloc de roca.
Premi per a mi de Cubells era suficient i notabilíssima la seva rialla sincera del tot, que jo imitava a hores plenes i dispensava fins que em deien un, PROU, PAU, EL RIURE DE CUBELLS, PARA! Era com la rialla d’un sàtir boscà que veu alguna cosa nua i es protegeix darrera d’un pi tricentenari.
Fins a cinc anys passat el seu decés, encara me’n servia, de la seva rialla de sàtir, ara l’avorreixo.
Quan Cubells va saber que només imitava aquest gest, i que precisament imitava la seva rialla, va quedar encuriosit de manera que no es notés gens, i va desitjar provocar el gest en mi, però jo no el prodigava mai, donat que la seva doctrina era que el menyspreable gest s’havia d’excloure de tots¡a validesa comunicativa, i ja abans m’havia demanat si menjava ràpid a la seva taula perquè això poguñes significar que quelcom em romania irresolt.
Al guanyar la càtedra de Clàssiques a Tarragona ciutat, el mateix papa de Roma entrà en depressió i m’envià una missiva expressant que mentre jo maldava per ensenyar el tombant del roser als xics i xiques, a ell el mateix Déu en persona li dormia. El vaig obsequiar amb un vers grec de Corneli Gal que diu
Son, per a tots els déus, i per tots els homes, monarca!
Va riure.
Els germans Cubells i Sanahuja, d’origen valencià, i ja tercera generació de senyors barcelonins, s’havia fet càrrec de la meva moral i ment confusa des del primer moment, amb una regla d’estil evangèlic, i un llenguatge de rigor abstracte i virtuós. Al mateix temps, però, apareixien altres flors d’aquelles que Baudelaire farien badar, i els Mojinos Escozíos van treure el seu primer disc que no em va arribar. Pel que és el segon, Demasiao perro pa trabajar, demasiao carvo pal rocanró, el mateix John Mc. Glinn va finançar els tres mesos d’anuncis a prime time a TVTRES pels volts del nadal del noranta-nou perquè els tingués presents. Quan vaig anar a ca Tobella a comprar el meu trofeu, em van dir de seguida que no el tenien i no el reposarien, amb el cassette a la mà, que m’havien dit que tampoc tenien, i el primer, vaig pagar i marxar.
La consigna del Sevilla Rodríguez, preparada en aquests termes, es: sempre que el poeta Pau Bielsa es posi trist i confós, ell ha de compondre cançons salades del meu gust més pervers i demostradament bisexual i alegre. Quan la lliga LGTB els va voler crucificar per Soy Guay jo la vaig cantar a classe, i vaig haver de parlar amb jefatura d’estudis perquè em salvés la pell, donat que totes les noies me la corejaven, i no fèiem ni un dictat. Tothom es coneix les cançons de Mojinos de memòria a tota la península i a les amèriques hispanoparlants. Quan vaig fer córrer que el que feien era poesia pura, van muntar un cabreig que encara no m’han perdonat, i al penútlim del moment que es diu Sexo Bragas y Rocanrol em repten a tocar-li el cul a Francesc.
SByR va néixer d’un dia que per Facebook els vaig fer saber que ho tenia tot resolt i que per celebrar-ho, en plena gira hiperactiva, me’n fessin un i no fessin com el Mindundi de James que es feia pregar per l’estrena i els videoclips. Van fer tal. Ara mateix mentre escric estem en el mateix amb els Supertramps i Roger Hodgson, però esclar que no en els mateixos termes, les cançons els les he compost jo.
James Blount té just un any i cinc setmanes d’edat més que jo, i Sevilla ho va aprofitar per dissenyar l’amor ideal des d’un enfocament superbament magistral: l’amor de Juan Bejarano per la bella Wisni, una norantona molt catxonda, marcant clarament la diferència d’edat i qui era menor, amb una balada certament tendra, comparable al profètic Follo Me On The Eskai, que preveia com en altres llocs del mateix, que l’íunica aspiració de la meva vida sempre fou, és i serà, fer vida al sofà.
Bejarano, val a dir, és la il·lustre identitat de semitistes augustos que m’han apadrinat la tesi doctoral contra totes les enveges de l’Alma Mater. De cap manera a Josep Maria Escolà se li va perdonar que els elegíacs fossin poetes amorosos, donat que recentment, i aquesta víctima se l’ha menjat el cocodril Mialet, o sigui jo en persona, he demostrat que de Tibul a Ovidi tots bisexuals. Eròtics, nen, eròtics, i no saps ni imagines fins a quin punt, Ratapà. El deliri dels catedràtics de l’autònoma arribava al punt que els meus mestres de grec, al punt que els repetia una pàgina senzilla de Sòcrates, em reaccionaven al cap de mig any amb un email que expressava la raresa anormal de les meves idees de frenopàtic en aquell punt, i jo els responia amb cortesia de manera que al dia següent m’explicaven que havien après a llegir grec amb fulletons bizantins. Jo reia per dins.
Però el que més preocupava els germans Cubells i Sanahuja era el meu ús perpetu i fins a l’últim dia de la meva llibertat i lliure albir on el volgués portar, i bé que l’asseguraven fixant l’atenció en els heralds que m’arribaven de la perversió sexual, i personal del meu Ideal James, que els la servia sempre que la podia arravatar de les serps dels media. Van arribar fins a tal terme nanomètric de perfecció, que em van ensenyar d’estimar la persona més difícil d’estimar, el senyor James, el meu marit, que sempre doblava l’aposta sobre les meves fantasies poètiques perquè li agraden a desdir. I en gaudeix com un cotxino.
Des del mateix moment que se les lletres de l,alfabet que la meva tarea probatoria cientificament es incansable, i des de la pra controversia resold la medicina i la fisica.
El mes dur dels meus experiments on posava la carn fou l,empirisme protagoric, preguntar-me completa i honestament, que se i que no se, en veritat real. Vaig començar despres de gerdswin i en vida de jaume amb el simple verset de haiku


Saber es ignorar
Ignorar es saber
Saber el saber es saber
Ignorar l,ignorar
Es ignorar
A partir d,aquest patro quantic de base, vaig fer disquisicions que parteixen de la meva realitat mes propera. A la biblioteca del poble hi ha un decoratiu globus terraqui amb la llegenda de l,u per cent mil segons la seva dimensio. En les meves reflexions al balco del passeig imagino amb summa facilitat el producte en estoc d,amazon de cent pilotes de fang escorça terrestre pura de les mateixes dimensions del simulacre del temple del saber i em ve desig desenfrenat d,estimbarmen daltabaix, doncs es possible.
D,aqui a comprendre perfectament l,univers i el multivers de forma globalment horitzontal, el duplicat al cub de l,infinit del nostre mon, materialment i contingent tots els mons dins ell mateix, autoabastit, i l,inesgotabilitat de tota la materia autodiscreta i informalista.
Quan a Jaume jo acudia, qualsevol que fos l’hora, del dia o de la nit, i li expressava una complicació enorme de caire sexual, ell ombrivolejava el semblant i el to de veu, i dient una confessió moribunda feia, paraula per paraula: PAU, AIXÒ ÉS PERVERS. I passàvem si calia tres hores al telèfon deconstruint el significat profund del que nomes seria una enculada riallera a la llum del focus de cent amb fotos del Cor Audite penjades al nas. La gent que espiava les nostres comunicacions sempre, entenien que parlàvem de curar l’homosexualitat del meu dubte incert mitjançant els preceptes de la psicoanàlisi de principis del segle viunt, i deixaven la màquina gravant per a arxiuvar al mateix moment que pengéssim el telèfon. Gent de la categoria de Supertramp comprenien perfectament que Jaume i jo resumíem llibres i els fèiem vomitar codi secret per no parlar de res en concret, i callaven. Només que haguéssim parlat, amb el meu mentor del moment de sexe en termes habituals, hauríem multiplicat els curiosos, els quals avui dia anomeno Cupidos del temple de Psique i Cupido.
Van arribar a avorrir tant les nostres converses d’aparent insulsesa anodina, els espies, que ens van enviar tortures variades: a Cubells el van contactar amb el propietari del seu taller llogat i li van canviar la instal·Lació elèctrica de tot el carrer obviant la seva, i davant la queixa van posar, els operaris, una capsa de petards pintada i un simulacre de fils al costat d’una pintada pseudogitana que deia gas, ull! Més tard, en un atac d’asma, Jaume em comentà que havien posat un espia per diagnosticar-lo, al qual ell va anomenar esquizofrènic, un Pombo vaja, i que davant els seus crits l’havien fet lligar al llit. Amb una aclucada dulls em deia Pau, tu també hi passaràs, per això...!
Comprar un senzill tensiòmetre que ens hauria estalviat els atacs d’asma del Jaume va ser impossible fins el mateix dia de la seva mort, simplement, desapareixien quan ell entrava a la Farmàcia. EL tensiòmetre de la mare el tinc sempre orientat, a mitja distància, allà on poso els peus i el sexe al sofà, per tenir una bona vista quan em masturbo.
La postrema mentida piadosa que Jaume es prometé si mateix d’empastifar sobre la meva torturada consciència, i a fe de Déu que complí, fou que havia estat en una màquina d’oxigen que era la mateixa experiència del cel. PERQUÈ PAU ALLÒ ERA EL CEL repetí tres vegades. Naturalment amb això Cubells havia assegurat el finançament mundial de la meva experiència de vida automàtica, que realitzaria quatre anys i mig més tard, a l’engegar a dida la feina i les obligacions, just abans d’obrir les fauces per esgarrapar el meu subsidi de tres mil euros mensuals en disset pagues, que és el que tinc, avui.
Jo el vaig premiar de seguida amb l’obra de la meva voluntat més secreta i descaradament confessada, abans que pogués morir, tal com al meu viatge de feia dos anys a Mallorca havia deixat escrit un poema abstracte on punt per punt direccionava el que jo esperava de James i el que ell s’esperava que fes, si volia, sobiranament, si li donava la gana.
En aquest cas va coincidir que el covard del Bielsa havia impostat un funeral en honor seu, el Jaume s’havia enrabiat de debò perquè me l’havia cregut una mica, i li vaig etzibar, compostes en quinze dies, les meves veritables
ELEGIES A LA MORT DEL meu PARE
paubielsamialet
TARRAGONA-BARCELONA i VALLS, 10-15 de novembre-desembre del 2006













epigrama ípsius
Mentre caleidoscopis llatins em clavis en porta
                   insabedora d’obrir no perquè no t’estimés
ans perquè tret d’estimar altra cosa d’aquelles i moltes
                   que li pretens ni sap ni posarà mai al seny.
Mentre Pipleu i Parnàs confón perpetu idiota
                   ni confonc ni de mi cap carallot no dirà.



PREFAZYO
Aquí sólo hay poesía. Dejémonos de medias tintas: jamás medias tintas pertenecieron o pertenecerán ni por supuesto son poesía. ¿Qué público existe hoy en día claramente distinguido de otros mercados, para el género poesía? Lisa y llanamente no existe tal público. Cualquier editorial a la que vayan sin nada más que un libro de poesía por publicar dispensará al poeta una atención exquisita y una gran cordialidad, pero la respuesta casi siempre será no, y si será casi siempre esto en su nimia diferencia seamos más que bastos concretos: es siempre.
Si un poeta publica su género es porque lo acompaña de excusas extrapoéticas como son: prestigio, posición social, uso exclusivo de tópicos corrientes a la moda, política, etcétera.
¿Se entiende o no se entiende? No tengo público, y si las alcahuetas y los bestias y las ancas y las barbas lo tienen, usted, quien haya llegado a estas líneas, socialmente no es reconocido y se le tiene por masa confusa y sin propiedades.
¿Soportará semejante insulto? Nadie ningunea a la poesía ni a los poetas: le ningunean a usted que sólo gusta quizás de encontrar una pequeña fórmula dialéctica acorde con su tiempo para poder ganar un acoplamiento que por una vez desde quién sabe cuándo no será con su propia ilusión, o gusta, puede, pasar un rato sin ruidos excesivos, o también sentirse dentro y no fuera del edificio mundial por el simple hecho que hace poco o mucho tiempo su mitad renacuajo consiguió entre millones abrirle la puerta a su mitad grano de uva y por nada más, o sea, por poesía o por lo que a ella atañe.
Entonces si socialmente usted no existe, seamos honestos y dejemos las puñetas para los puñeteros, que no serán nunca poetas: debemos admitir sin matices de diseño. La poesía, si no tiene ningún público lector, es porque tampoco tiene ningún artífice creador. Los poetas, incluso los reconocidamente poetas, nos vemos movidos, obligados y a veces decididos, en nombre de nuestra propia obra que empeñamos como aval, a hacer cosas tan curiosas como participar en certámenes literarios, aún más curiosas cuando ganamos, como anunciar por la tele desde la cocacola o el celo hasta una emisora de radio o nuestro propio desorden mental que esperamos convertir en un nuevo país del mapa, incluso llegamos a ser tan cerdamente desvergonzados que mostramos sin pudor el beneficiario del voto que metemos en las urnas de los colegios electorales.
Desde el punto de vista de la poesía esto no es poesía, quizá poetizable como antes la Biblia era versificable y ya no parece, bien.
Ni contentos con ello, como de vez en cuando tenemos que publicar además de hacer el payaso, mínimo porque hasta el momento a la poesía aún se la reconoce por su soporte escrito y su realidad de libro, entonces, como no sabemos qué gilipolleces escribir que sea poesía, nos ponemos a describir un altar a la absurdidad de mostrar metáforas, provocar sorpresillas, ahorrar contextos y contradecir palabras rematando semejante atrevimiento con la imprudencia de titularlo poesía.
Otras cosas haríamos si supiéramos. Pero a ver: ¿existe en el mundo algún zapatero que se preocupe de que sus clientes conozcan cómo se arregla un zapato?
Los clientes son para dar las gracias y un dinero a cambio de una solución concreta del momento.
Si yo voy a un concierto de violín y el violinista, en vez de tocar, se pone a contar las cuerdas del instrumento y a decir quién era el inventor de aquello dando gloriosamente su vida por hablar sobre los orinales que Beethoven coleccionaba encima de su piano, a usted, se lo recomiendo y no lo sé, pero yo iré rápido por tomates, huevos y piedras y aquí tendrá el tal violinista su ramo de flores, que no será otro del que pidió desde el comienzo.
Sin embargo todos sabemos de la existencia de tomates, huevos y piedras más preciados que el oro, y la soportamos.
Si los poetas se dedican como monotema a enseñar en sus libros pretendidamente originales los chismes y engranajes de su propia poesía, lo siento: no esperen ningún público al que pretendan arrancarle el grito de ¡viva el poeta! si no es en el contexto de un sanatorio mental o quizás en algún pueblo de un cosmos inexplorado, o semejantes.
Y bueno: como de momento lo soportamos esto ahora y aquí sí lo es. ¡Claro que algún día voy a poder posicionarme en política! ¡Claro que en unos lustros voy a chochear! Lo quiero y tengo mi derecho. Si no lo hago y pretendo sostener la actitud presente a ultranza, ¿quién no va a hacer carnaza de otro pobre iluso? Prometo nada más de lo que es ahora y aquí y lo que soy. Hala, a leer y no se espante por el catalán que por muy lengua de perros que se la pueda llamar en algún lugar de oriente este manjar es el más exquisito incluso que el solomillo.





I
Lluita, au apa petit, que cors a veure t’hi portin
                   més que espai, sí, sí: ets el futur que seràs
prat suprem i mer art tu pels sols qui sàpiguen apta
                   fer-se l’oïda a saber beure el millor del millor
bo en mi, dir-te és en tot ni pas ni lassa, ni massa
                   buido el tinter i calamars posa que burxi rodant
posa que roures al cel per tres ens portin a veure
                   vies que restaran pobres a Roma poders
aptes al joc del foc i no pas cap foc de joguina
                   ni cap joc foguer vull acabar-te de dir:
jugues per musicar i la música ha estat juganera
                   sempre com sempre es vol a les aurores d’amor
ara que en cant l’encant i acords de cordes adornes
                   --quatre per un que tu vegis entenimentar
ara com mai—sostret de diví, distreta la vida
                   l’acte el fet el joc i la figura del món
--rodonament pensà qui menys que esfera la testa
                   clou una cara de dau on pressuposen raó
els de raons confosos que mai parlars raonables
                   tornen al sac—i el seny vida per un natural
ja demà dir-te tocar pugui com negant-la la fixa
                   presenciant amics, fes i creences a part,
veure-la torta pogut haver-se i feta desfer-se:
                   que para més treball és innegable demà.
Ara, tu fas aital vertader que el maco t’assembla,
                   com has pogut al cor atribuir universal!
Fuges, noiet d’aucells creuats, la fonda recerca
                   de qui copsar i destruir vol una cosa com tu
si sabés! Entre tres, però, posar-se difícil
                   més és d’acord. I dic just el que vulguis oir.
Mentre m’ocupes per què demanar perquès no m’ocupa
                   del casal en ple mínim ni bri d’aquest cor
l’únic a pler que aprèn de sagnar sense en l’esperança
                   cloure cap dard que mà duu oblidadissa al batent
simple i obrir no exclou just quan el so d’obertura
                   es produeix i el so mai serà crit ni va ser,
Fill aurat d’un pare present! Qui mai conegueres
                   pare t’ha fet germans tota la colla del món
mentre vetllant tens colla per on subtil inoïda
                   mai de saber-se capaç entre delir-se tenint
porta i reporta els polsos per on en forma de pètals
                   i d’olorosos safrans altres no van evitar
coure fiblada roents. Tragèdia picta de roses
                   què serà ja? Què tens no ho trobaria ni un rei.
Aules de majestats fer gruix en sempre oblidades
                   volen parets on trist sempre és haver conegut
doblement infinit que al frec d’haver-les qui siguin
                   vistes uns ulls al ple portin la llengua a eixugar.
Culpes a qui atribuir per què de música abdica
                   massa l’oïda i per tot se’ns manifesten profans
posa’m un centenar, amb cent llengües dintre, de rostres
                   mai no voldran de tu dir-ne pausar ni parar.
Ni el populatxo profà no hi féu diferència amable:
                   tals que sols reclamaran un lapidable pedrusc.
II
Per què en un terra dur uns troben un matalàs de tres colzes
                   d’ample i un terra alguns i una duresa només
mentre de tot consir rocs nus la sola potença
                   quan acoblar-los pretén els esperita, els iguals,
societat de llampecs és poc dita làmpada i foldre,
                   roure i alzina bessons contra volença es parteix
i a la profana raó vénen foldres junyits amb alzines,
                   roures i llamps a fer creure en mentida els profans
i mentiders que un plor fins, pensen, sempre projecten
                   l’Óssa de glaç i així s’amplificaven el Buit
quan la raó crida arreu tan lliure de fang i de crema
                   que és sola sort copsar per poder fer uns calerons
no em fa metxa de cap diferència mai reprotxable
                   al pare nen que el món porta i reporta als goluts
dits i perversos i bruts, ara bé en això es vivifica
                   mentre es remet suau l’esllavissada bondat
lassa per un moment de veure feréstega fer-se
                   per un besar moment l’ànim poruc i pregon.
Quasi tothom recorda qui sóc deixant per un altre
                   dia de ser recordat tasques i deures de si,
tot aquest prat blavenc i suprem en messa s’alegra
                   inesperada com qui fa una vegada profit
no pel rebuig, pel gra, a qui només un ximple daria
                   tracte d’un excrement tot mereixent-hi morir.
Canto poema solut i solta tostemps melodia
                   i n’hi ha prou: enllà tot de declinació
crida al partit absurd. Dispensa, poder de potença:
                   altre que tu i no més sé que hi ha numen aquí.
Basta’m aquí. No em moc. Quan sóc on raja paraula
                   sóc i ja està mai més cal demanar-se el que és just.
És el que és just injust de rel, groller de naixença
                   mai no el just nasqué a equilibrar el propi plat.
Contra tu mort n’hi ha més que són vius i qui manca revifa
                   amb interès afegit pel qui per dir-vos-hi sent.
III
Molt la mateixa peceta corprèn d’una càndida banda
                   molt pel mateix ralet porto de l’altra vestits.
Deixa’m estar ara poso al món la muda que diguis
                   i que més pot semblar fer-lo suspendre l’ensurt.
Ganes d’acariciar, a més dels pulmons tenen l’aire
                   netes i religents massa no prou unes mans,
filla de llum! Tal volta saps com encara no sent-hi
                   és que trobo a faltar dur-te pel món de la mà.
Si sentiràs d’aquells molts al cor que et varen somriure!
                   si dels qui més que jo t’estimaran sentiràs!
Vine’m a plec és buit que no veus que no hi ets que no et penso
                   ja amb prou forces minvant rere tot dia les nits?
L’únic que és en la fe puc respectar-ho de veres
                   i altres vindran com qui sigui qui sigui a exigir.
Ara pots trepitjar el meu cos, et deixo, i cadàver
                   tot el que vols cridar balla-m’ho sobre les mans.
Repetiré quants cops a desgrat la paraula discreta!
                   Vulgui la culpa que em fa continuar apedregant.
Qui reduït pensà el violent quan vol reduïda
                   rere la gent amb qui va poder, encara més gent,
quina calmar-se pot set a cops, tranquil·la i a guitzes
                   quina la veritat entretenint-lo reté?
Te’n ploraràs quants cops: veritat la pura i alegre
                   ens deixarà anar fent paralitzada de por.
En veritat moriré ni en veritat deixo viure
                   el qui sabé en veritat viure i estendre’s el nom.
És que trià que la vaig reclamar amb l’exacta paraula
                   el primer cop que el món vaig figurar-me com sóc
--era com cal—i la resta sabé: i la resta feixista
                   estossinar sap com cada cirera d’arboç.
Quantes un conte d’infants caldrà fixar de vegades
                   incalculat en quants túmuls d’orgull rebotits?
Ell s’asseu: la paraula donà, tu, paraula, venera’l
                   i pel que t’assignà ben avinguda seràs
i ni el nom en aquest ni el fet pas càntic divulgo
                   quan ni el nom ni el fet poden haver exteriors
mai ni seran, estat, seu que no increpo directe
                   l’últim poder que a dret dóna’m oportunitat.
Un dia més i al clos correspondrà de la boca
                   tot el que d’esca un sol cos sebre pogué rebutjar.
Perquè ningú tan fort tot i vantar-se de força
                   mai no podrà el voler tòrcer a la tija de blat.
Feu-la i doneu a cardar la grassa festa del ventre
                   i als tranquils deixareu pèssima portin la por.
Si altres de veritat jo sé vestir-me de l’altra
                   quan és pet de socors l’únic sabeu que voleu.
IV
Mare, s’acabarà el dolor amb què es burxa l’angoixa?
                   És que veurà final la trepitjada cruel?
Que els encenalls negrencs en fum dels ulls abrusar-nos
                   parin i allò que fem tasti respecte i decor
un dia abans d’acabar preguem aquesta abhorrenda
                   vida del dissortat perquè gaubar-se sabé
entre tristeses de cecs. Berenars alegria quan porten
                   sembla davant tothom exemplifiquen i més
d’esca humanal insult. Si no som si no és qui s’ho mira
                   el factor molt temps ha de trobar-se essent fet.
Quin desig fica la mà i la manassa vull dir vull dir totes
                   mentre paraula no té sobre de l’obra que es fa,
quina baixúrria i bé es pot dir ja púrria un xiscle
                   troba’s capaç d’obrir a la imperfecta raó,
quin paper, mare estimada, vol fer qui a la màscara estripa
                   la voluntat dels actors gito a cantar des d’aquí.
Carnestoltes tothom. En tom alimenta la pira
                   de veritat i és grau vendre i trofeu tenebrors.
Tot català àvidament poder-se la pàtria vendre
                   vetlla, ara bé, dic clar: jo també sóc català.
Quan ja només hi ha espant a espant fendeixo la rella
                   i agre no alienaré l’últim jardí ni per tot
--ah, la resta!—pertany i uns furs d’impúdica boca
                   feta a porcs badalls ens la reté esgarriant.
Mai! Però sempre. Mai més! Però els néts ho saben ho neden
                   al pensament encar d’àvies adolescents
i tanmateix naixeran ni per contradir els qui s’irriten
                   ni per fer-los poder: ells tanmateix naixeran.
V
Ultra models de família està la família feta
                   de veritat, aiai, com fóra bo ara el mateix
a l’inrevés! Usurpen usurpen els mots sodomitzen
                   la veritat i aquell Pare que els fa venerar
còmicament el tracten anomenant-lo una verge
                   grossa de verga i a tu no et maleeixen i tu
no em maleeixes, sabem perdonar! Però no compadeixen
                   el qui no en sap i els fils d’irrevocables destins
trena decís confegint el ram que ni imaginar-se
                   rei de cap regne pogué tot i posant-hi talent.
Coincideixen al puny que força d’èter estèril
                   prova atacat extrem sobre els impúdics cervells.
Màscara dels horrors, aturà que sàpiga i vegi
                   a idolatrar-se tothom mentre el poder maleeix.
Un ignorant pietat a enveja un savi i revenja
                   crida, i se’n fa cabal tal com uns reben el món
per destruir-lo posats que en temps només poden podrir-se
                   pressa generacions ràpida porta i empeny.
Posa al seu cul una cara a l’atzar, mig món idiota
                   ho avalarà i motiu amplificant i mitjans:
l’han batejat d’antic pel nom senzill de la culpa
                   ensenyaran matar fins on estira l’anell
l’únic que per salvar-los posà a la testa la destra
                   sobre del seu bressol desapareixen rebels.
Qui respon qui li fa el do bo de dites amables
                   morma roent es fon amb una marca roent.
VI
Sí però felicitat és deute per als universos
                   i els criminals més un, el qui n’és sempre objectiu,
tenen un dret. L’hereu quan l’última víctima fugi
                   reclamarà els seus drets i els criminals callaran.
Mai paren d’anomenar que en fos amb força culpable
                   el primer glop al cos d’aire que necessitat
els obligà mai no com a tots creuran en el càlcul
                   l’índex servicial porta dels llavis a flor
sempre important a quins ulls criminals a quins ulls tributàveu
                   plors porcs ni suporteu visqui qui us deixa visqueu
Com ara jo? Podré i serà el silenci aleshores
                   tota la gran dolçor que era robada feliç.
Destruiré aquest món tantes vegades com vulguin
                   quan callaran i un tros agafaran d’aquest món
que he destruït les mans i d’un cop sec a la templa
                   es callarà el seu temps regenerant-se mai més.
Felicitat calgué ser sols en el part la tristesa
                   i en retornar dolor mínim al cos imprimir
s’ha amplificat la mort cada quan algú pot aturar-se
                   i decidir un cafè d’altre projecte distret
quan cadascú un sol mot que amb prou falaguera rialla
                   feines cicatritzà nafra indicible resol
quan ha obert sentit i no cloure més experimenta
                   l’home que no confon el convidat i el cafè.
Cops hi ha però que l’única i alternativa els ocupa
                   físic per estalviar sola tortura moral.
Quan s’imagina la nit en un tram de la via tardana
                   cap a la llar i un dit frega aquell home en el pit,
còmplice quan uns mots xiprers que envermellirien
                   torna amb el mòbil aquell incensurables al parc
i per a pallassejar quan qui vol una noia sorprendre
                   posa el més estimat gest a la vora dels ulls.
Poc ha passat però poc, ben cert, ha passat a arribar-se
                   en més areny com si riure alegria de riu.
VII
Sempre s’escaparan els fets per la seva paraula
                   mentre muntanyes i pla batin atènyer-se rius.
Porta sovint a l’or l’avarícia haver-ne de nacres:
                   l’or és en fi a les mans ni volen sebre res més.
Els qui l’anell mulleren, els qui el vàter caguen, aquells qui
                   tenen el cotxe d’or corren, no viuen, més car.
L’època on expectant dansar la paraula divina
                   és ni serà ni va ser i sebre on buscar-la ni cal.
És, i les orgues deixeu monstruoses a temples pretèrits
                   vostres, la voluntat: us dissoleu per vint mil
agres forats que oblideu: de mels metzina flairosa
                   beure insistiu jo mel de les metzines pudent.
No esmoleu tants ganivets, honors i excessos obesos
                   per un sol porc: un porc no salvarà tot el món.
Tota sé retenir la fam, malgrat tot, de la terra
                   té el bistec rus de les tres carn delirant delirac.
Quina cinquanta mil fotocòpies calda estiuenca
                   i en quina part del cos per procurar-vos maldeu?
És realment que valeu l’escorxa de tantes alzines?
                   Vetlla de veritat suro per suro tostemps?
Heu demanat perdó del lloc per l’altra ferida:
                   heu demanat perdó per la ferida d’aquest?
On preteneu dements del món en gir abalançar-vos?
                   Jo ja en torno i ja tot és, que era selva, un desert.
Vila vetusta va ser. Per què ocupar-se ruïnes
                   d’arruinar? I mal tot una columna escarneix.
Vetlla ni dorm, tant és! Cremaré i una flama daurada
                   no blasmarà ningú dur-la penjada pel coll.
Títir com continuà que sàpiga el món de manera
                   que Melibeu gaubà l’exiliada vellor.
De com Meris salvà junt amb la planta la vida
                   com ha cremat tot lluc perquè Cartago refés.
Com hi ha món encar hi ha mal que molts més poetastres
                   d’un temps ja exhaurint era miracle per poc.
Quan poesia s’ha prostituït per un esquizofrènic
                   l’última que hi pateix és poesia cap mal.
Fa estassar arbres i munts qui no val la seva urna de cendres
                   massa per bé del món i triganera dolor.
Massa a caure trigueu en mort i per mai remissible:
                   just fos el món i nadons us pertocava morir
perquè manifesteu. Rabior quina us porta d’on resta
                   res a pouar perquè m’imaginàreu com sou. 
Perquè manifesteu no atureu la nostra grotesca
                   destrucció a qui mai m’han els pallassos plagut
per això els miro tostemps i els vostres nus de revista
                   execraré tostemps empolainats esquelets.
Bons a cardar amb prou feines cardeu mentre despesa
                   feu la continuïtat junta amb els llocs de l’amor.
Prou de plorar! Riurà ara la nostra sacrídica llengua:
                   riure és plorar que pas sense molesti ningú.
Jo en dic amor també: no molesteu el qui impreca
                   tot emprant-vos el seny savi sacríleg sonor
i caureu, ja està. Però no perquè en citi la guisa
                   pobre de mi i riuré amb la manera que feu!
VIII
M’he posat més d’un cop i de dos al centre del fòrum
                   a fer evident l’insult que no suporta ningú
per acabar-ne rebent l’honor de pètals i roses
                   --noi, ni tu ni teus: va amb els espectres i els seus!—
ara que estalviar dolorosament dolces paraules
                   per les que pedres i orgull veia pixats decidí.
Baden a l’aliment el populatxo que els mata
                   boca desmemoriats d’altres estalvis discrets,
i ara que els has posat més que patates fregides
                   vomitaran al plat mil i tres-centes coïssors.
Fins aquí duc milícia atent, això és que predico
                   ara, i enlloc si es vol balba la llengua serà
mai repetir, que era bo a l’inrevés i en temples de faula
                   fer-nos no exigirem al qui poeta esdevinc
si l’orador entestant-s’hi assolí a l’última nàixer
                   boja batuda infernal bàrbara ja ocasió.
El que qui sigui no sóc per discutir-ne debades
                   ara per bé raonar no se m’esperi: seré.
Dono, no puc sinó, tesa mantinc mai cítara muda
                   dels jamais per un entre nosaltres, no més
que or en aquell país que sap discriminar-lo de veres
                   i no res més qui té és on té sincerament.
Riure qui sinceritat un cor podrit que provoca
                   experimenta ni riu amb el pretèrit costum
ni tot posant-s’hi fort mentre la corda no afluixa
                   ni delirant-se pedreny amb el costum de demà:
sinceritat se refà que no pas més ràpida al ritme
                   somiarien en ferm simples il·lusionats.
Divisions sens nombre l’instant només senyoregen
                   engalipant: realment creure és on cal que no som?
Si jo no cal que sigui no sóc i punt. Però a creure
                   quin duc el soldat pot arribar dissolut?
Mentre tampoc el duc com cal combat a dissoldre
                   res que li sigui enemic mentre repara els mitjans
sembla, i amb tot, que dic un món pretèrit a ròssec
                   però no ens espantem: dic també el món de demà.
Ah il·lusió! Jo et prenc i ja tens el núvol a casa:
                   no et pegaré i si ho fes poc se’m podria acusar
més que dementre la pura esperant muller que m’estimo
                   de veritat, més que mentre és a l’altre cantó
tot procurant per tot, a matar l’estona envejable
                   calen ajuts quan ja deixi de ser casual.
IX
Cou-me ben lentament al punt de perdre la gana
                   l’àvida fam que em fa importunar-te s’ha fos
no encara, sí però abans que altre de ràbia m’hagin
                   cap benefici escolat les antropòfiles mans.
Pèrfid! Ara et diré el misteri pel qual arranar-te
                   prego i res no pot mentre amagar-se no surt.
Perquè traïdora et podrà la memòria amiga dels altres
                   sempre, un exemple sumar mentre no sebre triar
pugui seguir-te tenint. Hi ha cap misteri de goles
                   mai irisades resolt sempre a haver estat violat?
Mentre n’escup la sang hi ha qui el rostit celebrava,
                   un que l’amor precoç reia de l’altre impotent.
Temps era més que temps per divertir-se a matança
                   gladiadors com qui s’estossinaven debat
o fa el panoli com jo a teverès i espero carnassa
                   entre ells els petaülls títol rebien pels fets.
Un que era llest i més viu que el tribut de la vida mateixa
                   que si vols ser just amb qui no esqueia saldà
sempre, es va sempre fer el mort un poc ja escalfa la lluita
                   mentre el vencedor per mèrit i veritat
i pietat la llum amb el propi teló de recloure
                   del vençut l’incaut se li atansà humiliat
i ja llavors esglup esglup amb cullera els hi peta
                   fa el brut triomf i el que és Cèsar de Cèsar rebé.
T’he dit exactament sense doblar la paraula
                   el que he promès ja cuit poden les dents reposar.
Què hi farà qui, si el ball de bastó i de tímpans plaïa
                   àdhuc en un no altar menys que jo gaire caduc.
X
¿Sé que vaig respectar-me temps ha com una revetlla
                   tràgica als ulls desclucs per a les nits de les nits
i que tot el que era vaig semblar-m’ho deure i a canvi
                   tristos i contradits tornen carrolls a les mans?
L’època de tristors fa col·lecció d’alegries
                   presta que pretendrà l’època alegre arranar.
Tu! Beneint-me les nits, maleïts els dies i l’hora
                   tota que fou als ulls vera visible volant
quanta imaginació de com caldria que fossis
                   mentre no daves un ral vares donar-me de tu
i de com jo i el món enlaire potes dreçar-nos
                   un sol temps salvador vèiem poder encara no
per les eternitats d’un segle convuls on a veure
                   poc hi tenia res més l’àrida quinta de plors
fins que et vas codificar mansuet i dòcil a dàctils
                   quan en aimar es van fer força odiosos com tu;
còmplice m’he refet d’una cisterna gasosa
                   feta soferta als revolts que n’acceleren el curs
i un aliment que amb seny criatura s’aniquilaria
                   quan s’hi negués pel braç puc acomplir vigorós
Indefugible qui sóc tal com sé que sempre Tersites
                   sagnarà pel seu blau ni l’anomeno ensucrat
perquè com sap tothom es fa a exalçar la potença
                   del cafè i no al dret mínim combatre d’amor
per cadascú tota divinitat que ostenta en besar-me
                   sé d’un Olump, un lloc on Harmonia és algú
i si no hi ha a l’univers vivent que es lliuri de taxis
                   i si la justa pols he prohibit sobre meu
i si per pertorbar amb cruel riallada els sinistres
                   lliures per tot carrer que s’ha permès trepitjar
pura per voluntat de transferir un suïcidi
                   massa per avorriments propis en ells triganer
la graciosa muller en estat de sort i de vida
                   Déu posa que han sabut, els impotents, atacar,
mostra de tota la colla del món que anomeno poc homes
                   i referent distret tu i l’impossible socors,
naturalment de mi amb la feliç però ingrata certesa
                   que potser en diu pietat qui s’afigura que et dec
confusió de tot jo? Què he de dir? Serà alt, la diada
                   mentre revetlla absoldrà, alt serà sempre l’herald.
Ja i ni m’ho vols rebutjar acceptant la trista revetlla
                   que et marcà el destí a la mirada dels ulls.
Saps qui sóc i saps què ets? Quan Qui encara ésser podies
                   vint-i-cinc verds però vius ésser negaves bitllets
ara aquests vint-i-cinc són menys i lila, però tot
                   tu, són en cursa legal cosa que hauries estat
viu si no haguessis estat un podrit. I cadàver revifes
                   més del que mai poder vares tornar-te present.
Papa, et veig millorat! Deixat quina llàstima que hagis
                   per a la vida el millor rostre la ulterior.
XI
Vine’m al sexe, company! Qui diu ara que eres un home?
                   És que un que es diu Pau té per femella l’orat?
Sempre discretament quan torna la tènue honesta
                   bòrnia llum l’estiu justa de Febos miop
al meu llit ja hi cals. I ja véns i la brusa m’abrusa
                   solta pel pit per mi bo a la besada al palmell
visiblement manifest no més que i al clos manejable
                   seny a la cursa que té meta en seguir-se corrent
qui tirarà el mocador? Però ximple! Conjugues pretèrits
                   en futurs. El mocador ja només és mocador.
Quins tibantons els pits sobre la planura del ventre
                   una follia ens empeny folla possessa a cridar
ara si fem el mateix a la vora d’un psiquiàtric
                   donarem sou i honors als curanderos de torn.
Llogarem un llogarret i farem coits vora sens nombre
                   d’un hospital i la mort rebi amb espasmes farem.
Mentre a matança assassina els amors procuren excusa
                   ara a aquest déu ara a aquell, al pare o al president,
sempre que fem l’amor company caldrà anomenar-nos
                   perquè la verga roent d’àlgid rigor incessant
porta i reporta fidel Plató a la seva caverna
                   déu, ara aquest ara aquell, pare i també president.
XII
Erra qui creu omplir pas res de paraules boniques
                   fins que se’n fa el ple dintre l’incaut esperit.
Lliures al seu doblet mentre mirar-se no saben
                   ni reconèixer pas res mentre van sàviament
com ni mereixen tot fent, ni la por que els fa, els que se’ns força
                   d’anomenar com jo primaveregen tostemps.
Sempre et caldrà conèixer quelcom que coneixes d’entrada?
                   Fins a quin agre espant vols que projecti la sang?
Tu manes, sempre has manat i a la cresta del cap quasi deixo
                   ja no de reposar quasi ni temps de pujar.
Diga’t herald de la pau mentre tal pau pertorbi
                   un alè diga’t herald del logotip salvador.
Què em deixes a desencís la notícia esbombes al fòrum
                   amb què jo mateix sé poder fer uns calerons?
Ara voldràs que et digui enemic, del tot arranar-te
                   penses que pretendré, tant és iguals ens has vist
ara i aquí? O bé en res no ens assemblem i per força
                   d’un natural amor hem debatut de batuts
o bé hem estat i serem mentre ser no ens puguin idèntics
                   fer els presents poders que prohibeixen combat.
Juro pels sacres forats que quan projecti la pedra
                   tornarà al cap després sols i només que et toqués!
Ara satisfaràs pell, pell aliena pel tacte
                   i ja de mi mai més ni tornaràs ni diràs
i quan algú per tu com qui d’un conegut em pregunti
                   tot i que ho sé permès, si no m’ho vols no diré
i ara que m’has deixat no suportant-ne sofrença
                   respectaré: m’has fet. I sabré riure plorant.
Perquè mentre els destins ara ja ens condemnen diversos
                   totes abonyegar provo amb la testa parets,
un per un tots els pèls del cos amb molta fiblada
                   mentre els meus espers ja m’abandones tibar
i que per sempre més acceptaré que feixistes
                   i altres calamitats, rates amb gana de bous,
vaques amb dents de rosec, escàs, paciència em ratllin
                   i que un malànima arreu faci posar-m’hi d’acord.
Deixa secrets els meus esborralls i qui sàpiga viure
                   en endavant a més pugui arribar-ho a mostrar.
Les teves llàgrimes infinites brollar volen l’Híster
                   mentre envegen el Nil sèptuple, mon moridor,
mon pare amic i real per qui cap ceptre no tasto
                   mel a l’agrit paladar vinc cap al teu funeral
i no sabràs-me feliç per com –saps?—projectar-me ventura
                   vas decidir, el do poc sé retornar-te vital.
Cru insuportable com res que mai la bucòlica es torna
                   als pastors i aquests mai no l’havien lliurat.
Som més bonic pastor que la nostra bonica ramada
                   mentre és Dafnis al cel tant i se valgui per què.
XIII ENDREÇA A NINGÚ
No escolliré ningú: quiscú que esculli la rosa
                   amb què més tendrament sàpiga com estimar.
Estimar qui? Estimar a mi. Ruquet, de qui penses que parlo?
                   Pots estar tranquil que no hi ha barba a besar.
Ni cap pell per sort rebent un nom de Bielsa
                   junt amb la bondat d’ésser nascut per a pau,
que et gafi l’aire d’un bes. Ni això pertany a Bielsa
                   ni pas a pau, cap nit festes insomnes a mi
des que en ser petit es diu que perdut una volta
                   sobre Pirene penjant justa a la boca del buit
d’un roseret va venir-me la son, contemplo, que estalvi
                   d’ósses i negres llops em deixondís el matí:
Com només contemplar per sempre per ara que lliure
                   se’m reconeix, la ixent mai farà pena macor.
LLOMBRIGOLADES CITACIONS
Valls, 11/12/06 20.22h.
--Vostè és boig i vol que jo també m’hi torni. Déu meu! Ricard, tingui present una cosa: fa divuit anys que no visc sinó per la meva filla. Per ella he sacrificat... no vulgui saber-ho el que he sacrificat, però si els meus ulls o les meves mans fossin un obstacle a la felicitat de Virgínia, seria capaç...
--De beure salfumant com una minyona de servei.
MIALET
Qui era l’actriu, aquella que admets
d’encant inconfusible, o la que mig segle
després no només t’encanta sinó
que et deixa confós?
Encara confós.
Inconfusiblement
confós.
BIELSA
Com s’ho fa un 1 per existir?
Ho deu trobar difícil, però
a vegades ho fa.
PAU
A l’infern caldria conrear
patates si no
existissin
metges pertot.
PERE

La lleona viu a la sabana
africana, o sigui,
on tothom sap perquè ha vist.
MANUEL



Quan Jaume va haver llegit detingudament el contingut de la meva proposta futura en bloc linial que planejava des de ben petit, i se’n va adonar, suposadament deuria agafar un cabreig descomunal cosa que em va fer notar en algún momento, però de seguida va reformular l’estratègia aliada i va començar a defensar que el veritablement important dins els meus tresors i torballes oníriques seria dedicar-me a somniar l’alegria que jo mateix contenia en potencia enorme, i em va afirmar que la meva alegría era de dimensions universalment gegantesques, i quan la mare va decorar la casa, no s’estava d’expressar-li que el significat dels complements lluminosos era això, ALEGRIA, i va cuidar que la paraula Clau fos sortida dels seus llavis en raó de la mateixa regla d’or. Deu diez abans de morir va fer una escena davant la seva germana que es va preocupar que volgués contar-nos, es va posar davant d’ella que tenia pressa per anar a la cuina, i amb els ulls plens de llàgrimes, ajudat per dues cebes va exclamar, amb el gest papal JA MAI MÉS NO HAURÉ D’ANAR A LA BARBERIA! Indicava clarament la mort de la Padrina Assumpció, i el perill exacte que em trobaria, climatològicament parlat, i que considero superat, l’assumpció mateixa, que es produeix quan la meva provocació és tan universalment descomunal que l’amor de l’entera humanitat m’envia un remolí que se m’emporta, i li va pasar, històricament al creador de la ciutat del Laci i a la verge de jesus.
Una hora abans de morir, va repetir l’escena exclamant, clarament TOT ESTÀ MOLT BÉ. La Cinta CUbells Sanahuja ens ho va dir i va fer, ja esta, qual floreta meva de Torrefarrera gitada abans d’hora. EL significat profund d’aquest missatge és extremament més complex i fins fa quatre diez pensaba que li havien dictat a la ràdio perquè no podía admetre que fos de la seva propia collita: per estricta extracció de consonants i vocals i atenent a les sigles TMB dels transports municipals de Barcelona,
Recorda l’Ennià
O TitetuteTati tibi tanta turanne tulisti!
SI a TOT ESTÀ MOLT BÉ  extreiem les lletres horrendes de crucifixió, ens en resulta OEAMOLBE, que filtrat a la consonant és, MLB, i recorda MialetBieLsa, també Lesbià Maleït. El centre del trilíter és anàlogament el centre mateix de l’infern, una paraula que ha de començar per L, atenent a les vocals no odioses per ser buit, EAE, i ometent també la consonant M(aricón) pertinent a la meva culpa onírica, i no assenyalant, ambb l’índex de la I, també culpable, relatiu a Judes, i les meves lectures, resolem: L(l)EpAf(>B)i(gu)E(S).
A Jaume, molt afectuosament, li havia regalat un facsímil dels pocs versos reals conservats del poeta Gal a Egipte, i trobats, certament i recent, en un papir fotografiat i penjat a la ret feia deu anys. El que sempre em sorprenia del Mestre quan anava a trovar-lo per algún torbament dels meus, era, precisament, que aquest papir, enquadernat i emmarcat, no el trobava jo enlloc de les seves joies exposades en la decoració, ni del taller ni del dormitori.
El paspartú no consta de cap agafall on es pugui col·locar bé un Clau, i pesa, suficient, com per obviar la solución adhesiva plàstica, i cada vegada que el veig, ací, a casa, sobre un caire Dalt del moble del pare, pensó que és un d’aquells objectes inservibles amb els quals tant i tant ens regalàvem Cubells i jo.
El moble del pare és un moble de sagristia del divuit que el pare de Jaume comprà poc abans de morir a un antiquari, juntament amb una Història Natural, dels quals, Jaume em confessava sovint, emanà directament la seua traça artisticescultòrica.
Al poc d’haver de morir Jaume se’n volia desfer com d’una pesta i no parava de dir-nos-ho a mare i a mi, amb paraules dolces, sense voler-nos comprometre amb doctrina mágica que el tenia torturat, i fins i tot ens va dir que la flequera del cantó de Miquel Bleach s’hi havia mostrat interessada però ja feia tres setmanes que l’havia emparaulat i no l’havia anat a buscar, encara. La mare va decidir: ME’L QUEDO, JAUME, EL TEU MOBLE DEL PARE, I FARÀ BONIC A LA BODEGA! I al dia següent em va enviar a mi al taller, ella esperant a Valldoreix, i la camioneta del Berlanga, a punt. Quan el Marc Astals va arribar, jo li vaig ordenar punt per punt i assenyalant el material, seguint l’ordre lògic de càrrega al furgó, tot el que s’havien d’endur, i el Jaume s’hi fixava callant amb ulls brillants, seguía el meu índex. Als espais de càrrega jo li proposava a CUbells de resoldre la meva por davant una cosa que desitjava molt: tenir l’experiència d’un dinar místic amb la meva mare, com aquell que anava a fer en ple catacrec i vaig perdre’m al baixar per l’estació de La fLoresta, però sentía que només el podría tenir quan hagués complert vuitanta-tres anys com a mínim, i Jaume: PAU, VUITANTA-TRES ANYS COM A MÍNIM ELS POTS TENIR JA D’AQUÍ A TRES HORES, VÉS I FES AQUEST DINAR, ESTÀS PREPARAT I DE SOBRA.
A la segÜent visita va afegir el teorema: QUAN UNA NOIA ET SOMRIU CASUALMENT, A LA FLECA, I FINS QUE NO US ALLITEU, HI HA UN CAMÍ DE COMPLICACIÓ EXTRAQUÀNTICA MEGAINVERS I PARADOXAL QUE NI TE L’IMAGINES, PAU! Bé no ho va dir aixci, però el missatge era aquest: sigues gai, Pau, les dones són totes unes males putes.
Jaume lloà a la mare el meu gest assertiu i decidit sobre el gest mateix, al carregar la furgoneta, i jo vaig aprofitar, aviat per preguntar-li sobre l’Edip, i pel carrer dir la paraula puta en tancament de discurs. Va pasar un segon i mig de buit, i Jaume Cubells preguntà:
QUÈ FA, LA MARE?
Per dins em vaig escandfalitzar alegrement, pensant a dir-li a la mare en alguna ocasió fastuosa. Vam tenir el dinar quànticomístic, i l’hi vaig dir la facecia, a Cal Pinxo, a la Barceloneta, ja a Palau de Mar, ella va postrejar Roial de Maracujà.
Alguna cosa deu voler dir—penso jo sempre—que Cubells abscondís sempre de la meva vista l’objecte d’intercanvi amistós: com és que la botiga de marcs podía haver col·laborat tan bé amb la idea de vendre’m un objecte inútil. Dir-ho en aquests termes davant el mentor el podía enfurismar honestament poc. Naturalment, la intenció de Jaume era clarament ni premiar-me, ni castigar-me pel regal, de manera que, jo, pogués entendre clarament que allò que signifiquen els versos de Gal per mi, clarament allí i reproduïts, està molt més enllà dels dominis conductuals de l’actitud humana.
Amb el seu gest el meu estimat Cubells indicà clarament que jo tinc una fàbrica d’analfabets, jo, profesor, realitzo, en veritat, un efecte contrari a aquell pel qual sóc certament contractat: la ignorant dependencia total i absoluta de Facebook. El llibre, pres, sempre, com un objecte que passa per alt a tot intent de decodificació i de lectura valuosa de per si. L’esborrada plusvàlua de la cultura en ple com a càstig als abusos dels seus usuaris, que esquitllen sempre els drets adquirits pel creador de les obres que devoren i maltracten, en summa, l’univers de pedra, fet, que ja és, honestament, instal·lat, i per no perdre’s mai més, avui dia, una venjança en tota regla de la gran perversió del principi democràtic.
En el context del primer annal, l’honra fúnebre i el panegíric pel rei d’Alba Llonga, imperi que proveí la primera Roma de senyores per procrear i ser fèrtic, feraç i feliç.
resulta l’índex posat sobre el seu passeig en autobús tres hores abans de morir, el seixanta-quatre, l’edat del meu somni de la mort prevista per les càabales jueves anteriors, la seva interpretació, dedicació total i absoluta, compulsiva si volia, a les Lletres Universals des del català, i, enigmísticament, l’insult amb què em coneixeria la colla de poetes de les illes Balears: Llepafigues.
Tothom aborda de maneres molt estranyes, ignorants i primitives la dialèctica entre el món interior i l’espai exterior, i sembla un tema de gran preocupació i envergadura per al neguit del normalment comú, i Jaume, el que és a mi, es va limitar a dir-me, i posar la cara de tancar el tema i prou, a l’enèssima que es va fartar que jo quedés engalipat novament d’un petit truc a l’efecte d’aquestes coses, de l’estil d’un got d’aigua mig nosecom, MIRA PAU, A DINS HI HA EL MATEIX QUE A FORA, AQUESTA ÉS LA DIFERÈNCIA ENTRE L’INTERIOR I L’EXTERIOR. Jo vaig fer AH. I tema tancat.
Si no hi ha ningú que et digui una punyetera cosa certa sobre el què passa, sempre que preguntes, et pots fixar en la cara que fan, per exemple, i recordar quan i davant quin objecte tu vas fer la mateixa cara: l’objecte és idèntic a l’objecte que desperta idéntica paraula i o bé gest, i de dins a fora, la gran opció de l’empoderament personal, és la que ja has endevinat: si forço una reacció idéntica a la que en el passat he hagut davent un objecte determinat, aleshores aquest objecte idèntic torna aparèixer idènticament, en idèntiques condicions i doctrina de raó circumsancial. Evident.
A mi, quan no m’accepten en un fórum per defecte infinitesimal de l’etiqueta imprevisible, bo i propinant a la meva vista més esquitllada la mirada pedequita típica, aleshores agafo el gitano de la guitarra que sempre hi és i cantem una cançó. Facebook és, exactament, AIXÒ.



Per a Sergi Anguera Lloris
 Del retrassat no miren la gelera
A.March
L,enfilada d,aquell dos mil disset prometia molt, com sempre: tenia grans projectes per mostrar al mon, i vaig carregar de feina la meva secretaria, que es va mostrar, l,Eugenia, molt positivament disposada a complir. Per començar, calia traduir al castella el meu conte simbolic, com de criatures, el primer que havia compost feia quinze anys i era delectança infinita de la classe politica catalana, fins al punt que l,empraven, una vegada i una altra, per conspirar i subvertir l,Estat. Jo ja havia donat noticia a la fiscalia de barcelona de la importancia del meu master, i el judici contra Mas, Ortega i Rigau prometia molt.
Com sempre, l,Eugenia va fer cas omis de les meves instruccions i simplement no va complir. La traduccio al castella del meu conte simbolic va esdevenir sabotejada, com quasi tot el que faig sempre, per aquest Argos de cent ulls i tavec que tinc a sobre de zero a vint-i-quatre tots els dies de l,any, i a mes a mes, Gustavo Dudamel havia dirigit el Mefistofil de Strauss en un bareto de Sabadell, el Viena, i havia deixat clar que millor em planteges unes vacancetes de les que realment desconnectes, i no coctels corruptes d,idiotes anglosaxons dominadors de l,especie.
Vaig regalar el darrer llibre que el meu marit m,havia deixat publicar, al dr. Pujol i Domingues, i ell va entendre, rapidament, que calia moure mobles, pel be indivis de la casa dels cafes Lider i Prestige de Torroella de Montgri.
Jo, que havia compost una frase unionista en ric hispa, i era enormement bonica, i jovenivolament falangista, i l,havia perduda, ara tambe torçava el braç pels meus contes.
James es delia per conaixer Simone Veil, la seva heroina del segon disc de l,any 1.973 de Supertramp, i jo estava a punt d,entrar en condicions d,oferir-li la consulta amb el Mes Enlla.
De les infinites tertulies amb l,Elvis, millor no dir-ne gaire, que se,m posaria gelos, el pobret.
La meva obsedida preocupacio maxima de quasi tota la vida, el benestar complet del meu amic i senyor James Hillier, mereix de tant en tant algun breu lapse de desconnexio, de senzill i pur replantejament del servei a les seves exigencies infinites, que no debato ni de conya.
A mes a mes, els meus recitals de poesia continua, als ulls de Blunt son un fluid d,energia meravellosa, d,ença que prenc per banda les Elegies del mestre de Sarria i les escometo amb justicia divina de rapsode vindicador de la regla daurada. Tot Espanya se n,espaordeix, del que he fet, i apareixen panegirics encesos a la novena de Bierville dins posts de blocaires discrets, i apareixen estudioses, sobretot noies, de la poesia catalana d,aigua, i els antics mestres no saben de la missa la meitat de tot el que estem coent a les Lletres Catalanes, de fa un temps ença.
He resolt els poemes ciclics de l,antiga Roma que m,obsedien des de postadolescent, fan del sidral de duro, i goso, ja, en fi, de posar en solfa poetica els prohoms catalans del darrer terç del vint. Assajo uns versos de prova, els edito per al bloc de google, i l,efecte que fan, al minut de penjar-los, me,l testifica la mare Esperança Mialet i Llagostera despres del mercat, el dimecres endema: He trobat Guasch—Guasch, poeta oficial del poble, donat a cridar visques a Catalunya Lliure quan es a casa nostra, i a fer treballar incansablement la gosseta Rita per complaure,l—i m,ha dit que rebis una calenta salutacio de, ha dit, un Noningu que de tant en tant, fins al moment, li donava per escriure. Esclatava Guasch en un somriure d,orella a orella quan ha dit aixo, Pau!
Poc abans el meu quart ingrés al pavelló, havia estat intercanviant Metxers amb criatures les poques estones que sortia al carrer. M'agradava més, aquests dies, dedicar-me a contemplar l,opera Maria Stuart i provar les cares de la reina a la decapitació: me'n va sortir una de molt bona que vaig repetir varies vegades sempre que disposava de mirall. I es que m,havia fixat molt agradosament a l'ària del tenor i me n'havia adonat dels tons, el Madrigal que aconsellaven mirar-se la qüestió enlairada. La mateixa matinada d'aquell 16 de febrer em vaig posar dues gotes ben verdes i nodrides de Fairy Ultra al revers de les mans i me les vaig menjar observant el capteniment que havia de tenir per tal de digerir-les. Era el mateix que en un postoperatori: poc liquid, a xarrupades suaus, fins que va marxar el gust.
Vaig dormir cinc bones hores abans d,acompanyar a la mare al CSM de Tarragona Nord. Vaig agafar una foto que jo havia retocat, representa un actor porno amb el cul en pompa a punt per rebre, i hi vaig escriure, amb boligraf, al revers, missatges infantius de bona rebuda. Vaig deixar el plafo a casa. Un cop al Cesema em va bastar queixar-me de la decoracio, rajoletes blaves de mosaic com de lavabo, i de la pudor dels vaters, que es notava a tota la sala, per ser derivat a CPU.
La dra. Fueyo va dictaminar que jo no estava gens be, i un cop va haver-ho dictaminat, jo vaig sortir a fumar un parell de cigarretes al carrer. M,havia bastat seure i dir mes de quatre paraules d,aquelles que, en catala, diem, balasquegen, per despertar el mes viu espant curiosivol en la meva facultatiu nova. Literalment havia deixat la meva propia mare de Bandida, Criminalista i Bellaca, i li havia fet uns Tustos a l,espatlla.
Fumats els dos cigarrets, i despres de l,epifania veridica del meu col.lega Noguerol, al qui no veia de feia mes de vint anys i alla era, creuant el carrer, vaig pujar al taxi i vaig dir a l,Albert que estava cansat, que em portes a casa. La mare simulava un dels seus mareigs per tenir la coartada de la confusio i que decidissin per ella, I QUI POT FER-LI UN NO, A LA MARE?! Els mossos es van presentar de seguida, i jo, jo ja podia clamar que s,equivocaven, i ho feia educadament, que el caporal no va atendre raons de la part denunciada, i va retallar el cinturo de seguretat instal.lant-me entre quatre en una camilla d,ambulancia a ple carrer i llum preprimaveral de tarda, mentre els pregava, als quatre mossos que em portaven, jo, relaxada i educadament que no presionessin massa la meva aixella dreta, literalment, que me n,estava ressentint a l,instant d,un doloret i una lleu pressio. Tot aixo va succeir de manera tan tranquil·la, que no es va formar ni mig grup ni cap de curiosos al carrer, i diu la mare, un cop m,havien pres, nomes una gitaneta de la parada de fruita del canto va fer una rialla.
De viatge a Reus, dins l,ambulancia jo seguia assajant la cara de la reina dels escocesos a punt de destral, doncs la meva situacio, lligat i mirant amunt, ho recomanava especialment. El caporal xerrava amb un camiller de tirocini, i jo per calmar la situacio vaig afegir que seria cosa de mitja horeta, un cop a l,hospital, i fora. Vam riure tots. Quan vaig sentir pressio al braç esquerre, vaig demanar al caporal dels mossos d,esquadra de tarragona que em desfermes una mica, que patia, ell em va mirar, i amb autentica contriccio de cor i anima, va expiar un sentiment de ferma i total solidaritat. Jo li vaig tornar, amb la mirada, un NO SERA RES, NO DONIS LA CULPA A NINGU. I vam arribar a l,Hospital.
En els meus darrers ingressos, pensats per corregir la conducta d,una vida dins la festa raonable, m,ajuda molt tenir i prendre consciencia que el lloc on era s,anomena hospital, i superar definitivament els escrupols pel que diran. La gent sovint, quan impreca, escampa mals esperits que en realitat no existeixen. I els ho perdono sempre.
Em van entrar a CPU en la camilla corrents, estil america de gran prioritat, i jo no parava, saludant cuidadors, infermers, facultatius i psiquiatres, que tots ja coneixia, somrient i afable, i quan vaig encertar el de guardia, vaig tenir tres segons justos per dirli SOBRETOT, DOCTOR, TRACTAMENT DE RISPERIDONA, I RES MES, DOCTOR, RISPERDAL I PROU! Ell va fer que si, i vaig confiar amplament com mai abans.
Mentre els infermers excruciaven per treure de mi una signatura que no pensava donar, jo mirava mes enlla del vidre un camioner abastint el catering. Em van servir empanadilles amb enciam i en vaig deixar la meitat, la Dolors no ho va entendre, pero jo n,havia menjat just al sopar, a casa, i no em venien de gust, ni donar explicacions.
Un jove se m,acosta lentament, en acabat de sopar, i en la mirada veig un honest i sincer adorador que ha llegit tots els meus llibres. Soc el Pau, i tu? Ell: A mi, m,anomenen el Just.
Al mati el doctor Pombo em va visitar, i jo nomes podia croar com una granota donat que estava posseit per una apnea constant, mes enlla del descans, en plena vigilia, i durant hores.
Em van rentar la boca desesperadament, realment ho havia espantat tot. D,infermeria a regim comu m,hi van passar de seguida, i vaig començar rapid d,examinar les noves formes que en la meva absencia de mes d,un any havien pogut prendre els transtorns de la personalitat del doble.
Jo, psiquiatricament, tot ho curo posant l,interlocutor davant del doble. Aquesta vegada, la prova va resultar especialment complicada, i va sotsobrar completament la meva idea de la bogeria com una impostura, arribant a creure en la realitat de la malaltia mental, mes enlla de l,autorepresentacio contemporitzadora.
Les persones, quan necessiten temps per pair dins els seus sans costums que no deposen quasi mai, una nova situacio que pot venir donada per un salt estrategic indeterminat de membres de la familia, amics o feina, naturalment entren en estat de deliri directe fins que no poden resoldre una noble decisio que s,espera d,elles i corre certa pressa, en un incert per desinformat, nou ordre de coses. El mirall, davant tota mena de canvis, dins el qual ens veiem, es trenca sovint, i a mi em toca, sovint la pitjor part, pitjor que la vida dissipada dels meus germans, segur, i jo em revantxo prohibint-los que mirin mai el seu jo mistic, del qual ho obliden tot mentre subroguen les molesties psiquiques tipiques dels seus veritables i seriosos brots esquizofrenics tolerats per tot el seu entorn immediat: Esperança Bielsa es una catedratica moble a la UAB i en Jordi Bielsa es un delator de tendencies artistiques de moda a La Massana, escoria social, vaja, bo i ben remunerada, massa i tot, diem james i jo.
Mentrestant, una salamera noieta quasi gitana, la Laia, feia les delicies del pavello, amb la seva trista convivencia amb els veins, que eren els qui, aprofitant un lapse de descans, molt possiblement l,havien denunciada. Em vaig prendre principal la tasca de proveirla d,estris de reparacio, i si volia, inclus revenja.
La nostra relativa animadversio es veia sempre suavitzada per l,Angel, un bell noi ari falaguer que sempre cuidava vestir xandall als pantalons i mostrar el relleu del seu bell penis, on jo mirava directament quan totes les nenes d,infermeria estaven distretes en altres detalls de la decoracio en general.
Al sopar a infermeria, de l,amanida em va caure una peceta d,enciam a la rajola de terra, i Laiona de seguida clama per la neteja i me la féu recollir, em vaig agenollar com si res i vaig plegar l,enciam.
Tres setmanes despres, la Paquita del Morell es moria cruelment, com cada tarda a la zona exterior, i ja no servia de res prometreli tres xocolatades a Ca La Dori: va tirar tot el iogurt del berenar a l,entrada de la sala d,estar, amb el pot i tot. Un intern es va ajupir pero el Jordi, el cuidador, va indicar que podíem tots esperar el servei de neteja. Passades tres interminables hores de gemecs insofribles de la Paquita del Morell, simplement per distreure la tensió, la meva majorment, i tambe per escrupol del proisme, em vaig ajupir i vaig plegarho tot i tirarho a la paperera que era al costat, cuidant molt acuradament de relaxar el gest i amb ajut de la paraula treure tota importancia al que estava fent.
Pero despres, al pati de fumar, l,avantpenultim, la Laia em mira i entra en conversa: jo que li faig que per l,artritis no em puc ajupir i li descric la malaltia. Em fot una cara de poquer que em vol matar alla mateix, la noia, i jo li reprodueixo, amb la meva boca desdentada de calaix, el somriure autentic de Maria Estuard, el que havia estat assajant a casa feia un mes, juntament amb un toc del somriure de la meva mare Mialet, que el se de quan vaig despertar a la consciencia a Torrefarrera, Lleida, als tres anys d,edat.
Laiona va deposar les armes i amb La Ventajas es van posar a entonar fandangos i bulerias. Es va fer un silenci divi als seus compassos, i els vam celebrar.
Aquells dies el Sergi, coneixença intima del tercer dia d,ingres, s,havia estat tocant amb altres homes i m,havien destrossat un jersei del qual n,havien fet una jeca desbotonada. A l,acabar els gitanos que van venir despres, em vaig posar a cantar Vesti La Giubba i tots els Pagliacci.
Posava un emfasi especial, i repetia moltes vegades el verset E se Arçecchino t,invada Colombina, ridi, pagliaccio, ed ognun t,applaudira...
La Carla s,horroritza. Vaig afegir, aleshores, el Gianni Schicchi, O Mio Babbino Caro, assegut a les pedres d,abril.
Somreia com una estuard ben totila mirant la mosca a la cambra del catafal quan feia vo andare in porta rossa a conferrar l,anello...andro sul ponte vecchio ma per bottarmi in Arno!
Un migdia acomplert, la Montserrat, en parlaré despres breument de qui era, va decidir demanar La Riera per veure a la sala. Es va armar brega. Tota la gitanada hi estava en contra, i em vaig emportar un renec. Jo marxant vaig cridar M,has amenaçat! Doncs marxo de la sala! En acabat de La Riera, la Montserrat i jo, ja ho dire, ens vam apartar en un retret a la vista, en zona de pas, i ens vam posar a jutjar detalladament la situacio violenta, com avaluantho tot. Erem el veritable claustre del professorat catala com a prototip politic de debo, ella i jo. Tots ens deixaven fer, i despres de debatre acaloradament, ho vam acabar com sempre, cap donar la segona oportunitat i sempre, al quillo, perque naturalment es una persona molt a tenir en compte.
Una tarda a la sala agafo una revista i començo d,esbocinarla. La gitana pregunta que faig, i jo responc: bassura. Aixeca la llebre davant el Jordi, i tenim una discussio encesissima. AIXO HO PAGUEM TOTS, PAU! TOTS VOL DIR TOTS, HO PAGO JO, TAMBE, JORDI!
Aixi passavem algunes de les mes feixugues i caloroses tardes d,una primavera mutant.
La Maricrus es una gitana de la Mina de trescents quilos, tots per estimar, penso jo, i passem matins i tardes besantnos i donantnos jerseis, dessuadores, i polos.
Una nit just abans de dormir passa el Romeu com posseït i molt agressiu i es posa a regirar tot el meu armari vociferant On es el meu jersei vermell? Jo sabia, en un nanosegon de veure l,escena que em feia el Romeu, perfectament de que anava la cosa, tot i que no havia estat previngut per ningu. Del meu jersei de col.legial britanic comprat a ca Rodolfo, Rodolfo, el de la muller escanyolida que s,ha de follar l,aprenent, de La Cort feia tres anys tots se n,havien enamorat al pavello, i en aquell moment el tenia la mare a casa, era a rentar.
El dia seguent li dic que el porti, que es important, i al cap de dos dies, a l,hora d,anar a domir, plegat i planxat li regalo al Romeu, amb un peto al front d,aquell armari humà.
Pero no van passar ni dos dies, que el Miquel Angel Vasques va ingressar, amb un quadre que ni m,interessava saber, pero el ben cert es que aquest home va arribar a capitalitzar tot el meu interes durant l,estada, fins al punt que no vaig acceptar de cap manera l,alta fins que no hagues estat efectiva la seva pròpia.
L'aspecte que l,artista del segle passat Salvador Dalí trobava interessant en la paranoia es l'habilitat que transmet aquesta al cervell per percebre enllaços entre objectes que racional o aparentment no es troben connectats. Dalí descrivia el mètode paranoicocrític com un «mètode espontani de coneixement irracional basat en l'objectivitat crítica i sistemàtica de les associacions i interpretacions de fenòmens delirants». Gala, levita adormida sobre una roca en un paisatge marí en el qual regna la calma. Sota el seu cos nu suren també dues gotes d'aigua i una magrana al voltant de la qual voleteja una abella. El brunzit de l'abella provoca un somni en Gala, que es materialitza en la part superior per l'explosió d'una altra granada de la qual surt un peix de la boca, al seu torn, sorgeixen dues enfurismades tigresses i una baioneta. És aquesta arma el que, un segon més tard, despertarà a Gala de la seva plàcida descans.
El Miquel Angel Vasques posseia la percepcio del comparatisme paranoic i la practicava a totes hores, tal com li venia a la bola, de manera externa i sorollosa, sobretot, cantant cançons de la moguda madrilenya dels vuitanta: ell mateix em deia que, avisat per l,alarma d,una por imminent que no entenia de cap manera, prenia com a norma saltar la línia vermella de manera que autocreava zen, dins la resposta exacta que trobava, útil i molt, a l,hora, posterior, i tranquil.la, de poder-se coneixer. De seguida que me,n vaig adonar vaig fer-me capità de tota la resposta agressiva al nivell que indiqués el contingut de la provocació del malalt, i la responia. En vaig deixar una mica per a la resta d,interns, sobretot en vistes a acordar des de fora que allo que feia el Miquel Angel era realment molest i encenia totes les metxes de la baralla.
Al tercer dia, davant el jutge, fent cua per a l,entrevista, el Sergi. Maco. Li pregunto l,edat, en te vintisis, i no passen dotze hores que ens estem magrejant els engonals i la boca i el cul a totes hores. Tinc la virtut de convertir-lo d,un recent divorciat pare de familia a un extrem vicios de carn d,olla. Esta contentissim.
En l’endementre, em preparo per a la segona vista amb el doctor que em porta. Donat que havia fet una orangutanada immenjable a l’hora d’ingressar feia ja una setmana quasi, i hi havia compromès el complet i sencer protocol d’acció del cent dotze, aquell dijous vaig rebre el doctor Pombo amb amenaces i crits apocalíptics de màfia global i hasta el vaig titllar de cretí. Ell automàticament em va designar el règim d’infermeria amb l’únic privilegi de rebre trucades a les hores assenyalades.
Aquells quatre matins a infermeria me’ls vaig passar cantant i posant a prova les dots d’aedes de la majoria d’infermeres, dones, n’hi havia una que no va poder suportar l’òpera sencera de Donizetti que estava fent per parts a tothora i em va anomenar eres muy estridente! Vaig escoltar-la durant dies i dies i em vaig adonar que tenia un especial talent per tractar la poesia amb tons sulfurosos sense gastar-hi suor, i l’hi vaig dir, i s’ho va quedar a l’íntim.
Ostracciarmi o ciel perchè...Sapilo alfin, consorte d’Amelia Io soooon...La mooorte la mooorte punisca il malo mio, ma a la infelice vittima, servi la tua pieta, SERVI, SERVI, servi la tua pietà, servi, servi la tuaaa, laa tuaaa pietÀ...EMPIO! quel dicesti....tralalala
Els versos immortals del clímax jovenívol d’Elisabetta al castello di Kenilworth, 1834. 
Als àpats de règim comú, m’acompanyava sempre el Xavier, el seu cas era descomunal: havia cregut fermament en el despertar de la consciència, i havia passat tres setmanes a règim de farlopa i iogurts i música punk: el tio tenia els ulls sempre oberts, amb les pupil·les en constant batalla per no dilatar-se, i absorbint-ho tot del nou món conscient que se li prestava a l’atenció completa, i qualsevol detall amb el qual podia provocar, el practicava, exactament igual que el Miquel Àngel, però a la catalana i fent ping-pong i escacs, de seguida li vaig fer avinent que si l’anomenava catalufo ell em podia dir espallufo, en una tarda al pati interior, on fumàvem els darrers deu minuts del dia abans de sopar, que li dic
Calla espallufi que no saps què bullen al complex repsol de tarragona polígon nord: hi bullen arròs, t’ho juro! Allò no fa pudor de res des que jo vaig passar per aquells pobles.
El Miquel es un noi que realment esclafa tots els sentiments positius, i em fa recordar de mi a la seva edat: s,ha autolesionat i exigeix millorar el seu estat oposant-hi l,entrega de la vida. Jo hi poso tota la distancia, pero m,entrego a aquest noi que pateix i somriu, i nomes pateix, i somriu. Tots som a la taula del Xavier.
La taula del Xavier era la taula més alegre, assertiva i atrevida amb diferència: si haguéssim estat al segle d’Ovidi, sempre érem els reis del banquet, i no tan pobre, que l’alicient de l’esmorzar no ens l’estafaven ni que s’acabés el món, consistia en un succedani de cafè amb llet encara més deliciós que el cafè amb llet, i tothom hi firmava d’entrada. El Lobo també hi seia, al principi, i col·laborava amb la platxèria sempre, però quan discutíem Xavier i jo callava, a l’igual que la Carla, una bella i discreta lesbiana que havia tingut un espant lleu i estimava el poeta Ferrater. Amb aquesta informació has de notar que jo en tenia per mil anys de platxèria i controvèrsia, Ferrater se suicidà, realment se suicidà, i altres dades biogràfiques de tot ell i la seva família les conec al detall, inclòs el cas que el va portar al rempell, ara secret de nou, secret que obre les hèrnies i fa tuyts que es paguen amb presó. Ella li era confident i puntal, però volia observar sobretot la meva ànima, jo sempre la desviava sobre la del Xavi que era la que patia més, i arribava a punxar-me la destra amb la forquilla agafada a l’esquerra, a l’estil de la pel·lícula de Juliette Binoche i Alfred de Musset imitant la cara de dolor al fer-me sang, expressió que també portava assajada en haver-la imaginat d’un alumne davant el Ballart, antic professor de la UAB amb doctrina encara vàlida aleshores.
El nucli de la queixa del Doctor Pere Ballart fou: si menjo pastís i m’embruto la roba, per què la mama m’ha de netejar i posar roba neta? Això és totalment injust! Si m’he fet sutzures a sobre i estic menjant nocilla, i doncs, que no fóra molt més comprensible que jo mateix em trobés amb la diferència de matèries a la boca i paladar, i la mare, inclús ajudant-me, vetllés per deixar resta autèntica de la pastisseria al jersei, que pogués continuar la meva festa?
JURO EL MÓN SENCER QUE, DESPRÉS DE VINTISET ANYS DE CURSAR LA RETÒRICA APLICADA AMB EL PROFESSOR BALLART, I MEDITAR TRES SETMANES SEGUIDES, LA CONCLUSIÓ ERA AQUESTA I NO ALTRA. A la tele els nens d’una escola cridaven build that wall!
El punt on l’atenció especialitzada era un desastre, com sempre, en els aprenents, però ja tocava, per descomptat, que fos així, uns mossos repipis tenien mania a les baves de la taula, i, diré més. A la tercera sessió que el psiquiatre anomenat psicòleg em va deixar sol amb aquelles Pepes, vaig marxar, després d’escalfar deu bons minuts, cridant AIXÒ ÉS UN SEGREST! I tenia raó, donat que deia, jo veritat. El veritablement humillant que els vaig fer a aquelles males putes que miraven les seccions del meu lòbul prefrontal amb més bava que la que hi pot haver a totes les taules de tots els col·legis era que havia emprat un canvi radical d’angle i havia nat, realment, fora del seu domini a l’espai psíquic exterior on no podien res amb mi, i el tancat era jo, HA.
De les hores fabuloses amb la Laiona, ni mu. Si la gitaneta vol, la gitaneta dirà, però hores d’ara em comunico, jo amb la gitaneta, i si sé que rep pressions, inclús des de la tomba estaré posant-hi l’orella fins el dia que ella faci noranta quatre anys, juro que cremo tota la meva obra, i així la salvo de fer el mateix en qualsevol altre cas de vida o mort, jo això ho tinc més que resolt, i no provoquis! Això no és un guant!
A la quinta setmana em va donar per agafar les iaiones psicotiques i llegir-les les mans a l,hora del pati, tot buscant la bonaventura. Dels meus coneixements basics en quiromancia, de seguida vaig entendre molts matisos: la linia de la vida, si neix en forma de xarxa complexa, te germans, per baix germanes, la de l,amor pot quadrar rapidament en interseccions senzilles, i creus, vol dir que son dones de pocs marits, la carrera, igual.
Portava tres dies llegint les mans, cada vegada amb mes èxit, quan m,apareix el Cristian, noi de dos metres vint, i alegrement es baixa els calçotets exclamant: LLEGEIX AIXO!
Despres de la visio portentosa del veritable navo, o enormitat d,un rave perfecte, no li estalvio ni mitja lloança, i literalment lamento davant seu, que el meu cul ja te amo, i que disfrutaria moltissim d,entatxonar dins seu la meravella del Cristian.
Homosexual total, tambe ho era, jo, alla, en un sentit mes tenebrosament criminal. Quan el Jose em sobava massa, jo, agafava rapid l,actitud del Arropiero, un famosissim puto matagais de la historia negra espanyola, que fou condemnat al garrot vil. Era un bèstia enorme amb sentiments refinadissims, i al quarter de policia, detingut, demanava postres d,arrop valencià amb un luxe de detall que desespera els seus carcellers, d,on el sobrenom d,Arroper.
Doncs vaig començar a imprecar contra els maricons d,una manera tan convincent que de seguida vaig reunir un exercit de malalts homofobs. Passat el cabreig, ens dissoliem.
Una tarda amb el Jose, li faig rapid un gest d,agafar el cap com una pilota i trencar-lo torçant. Ell compren de seguida: al pati seiem en angle i comencem a escalfar, li acabo dient fill de puta i ve a fer-m,ho, el gest pactat. L,han d,aturar entre tres. Encerta a clavar-me una punta de peu a les costelles. Passats deu minuts, ens demanem perdo. Cap infermer ni cuidador no mira.
Somnis, ni en busco, ni puta falta que fa, però una nit somio que El Gat Manel fa un concert a Barcelona, només per a mi, i que jo hi sóc i me,l miro. El dia següent, a la tele de la sala d,estar, a mig matí, fan un concert de l,Àlvaro Soler seguit d,un altre de James. Jo em poso a cantar vivament UOOOO-HOOO HOY LUCHARE COMO UN ANIMAL, ANIMAL, en mi bandera llevo el alma, marcada por mi calma, mi calma eres tú. James va seguir amb Bartendre, el hit en concert a Eivissa del passat novembre. Jo em vaig posar davant la Laiona i li començo a fer avinent l,argument del videoclip de la cançó que sonava, i li faig: ell és un home formal, parla i balla amb totes les noies del ball, arriba sol al bar, bartender, de fet, significa literalment, AQUELL HOME QUE TANCA TOTS ELS BARS i conté una te epentetica. l,epentesi significa posar una lletra que no té res a veure amb la càrrega lexematica de la paraula, o sigui, ni bar ni ender tenen una te, per naturalesa, però l,hi poses perquè sona millor, o sigui, facilites la virtut articulatoria dels òrgans fonadors, fixa,t que a la morena li cau el penjoll de baratillo i ell l,hi recull i l,hi dóna al final, i mira: marxa sol cap a casa, tot un gentleman, vaig dir. La Laia havia dragat tot el discurs i va esperar just el final per dir CÁLLATE. Llavors, la Cori corejar em sent les cançons a ple pulmó, prohibeix la tele, i encara ens la mirem d,estranquis, però el protocol queda establert: la televisió, a la sala d' estar, és permesa mentre no faci música, la música està totalment prohibida.
La ineptitud del doctor Pombo feia que la meva mútua preguntes amb insistència què passava, i ell ho interpretes com que hi havia pressa, i va arribar a proposar el meu trasllat a barcelona, fent esdevenir el meu estat de confusió, total i angoixosament irremissible. Pombo necessitava una coartada per justificar el diagnòstic, equivocat com sempre. va arribar a afirmar, en el full de l,alta, que patia accessos de megalomania, el molt gilipolles, com si jo fos Hitler en persona o un cap d,estat per poder patir megalomania!
Sí que no m,importava gens de dir, davant els metges, del meu domini de les voluntats universals i les energies, i ho entenien així. un dia vaig afegir que mirant-los i aclucant els ulls ja estava enviant un email a Silicon Valley, fet que tecnologicament és més que possible, i el crec.
A la dotzena setmana jo ja havia perdut l’oremus, el meu marit cada matinada, mitja hora bona abans que els infermers ens cridessin a tots a llevar, m,enviava, per telequinessia, una rampa irressistible a tota l,extremitat dreta i em feia escruixir tot el mati d,un dolor insuportable, jo ja podia tirar el raig de la dutxa, rebullent, directament al panxell, que amb prou feines enganyava el suplici, i m’encomanava al meu sant mentor Cubells perdonant-lo en la fantasia, i no vaig tenir més remei que dir-ho com sempre que discrepo: dormint sense límit, i va resultar: tothom, en veure que m’oblidava de fumar tot el dia per dormir en una cadira com un sòc, va entendre que era hora de l’alta. Des d’aleshores tinc una desviació psíquica, i és que cada cop que m’apunta una pistola en tot el get badallo i em poso a dormir.
Molt poc abans de marxar, els infermers, al menjador exterior, em van servir les meves croquetes mateixes deixades de feia just un any abans i congelades des d,aleshores, i m,ho van significar notant que aquell dia jo tenia un menú, a sopar, diferent a la resta. La nit sencera vaig estar inflant la panxa com un gat valldoreixenc enverinat, i al cap de dotze hores, diarrea, fins a quarts de cinc de la tarda. Superar la prova, segons crec, va valer la renovacio de tot el mobiliari obsolet per un de més còmode, i m,ho van ensenyar mentre marxava. Ho estaven reinstal.lant tot.
Vaig voler recuperar una novel.la escrita feia un any a infermeria, en un altre ingres meu, pero la Dolors se la va prendre a casa i em va deixar sense, era on millor parlava d,estratagemes del meu col.lega de la carrera i altres coses que passen per capellans de poble.
Què diré de la Montserrat, i del seu fill catxes, catalaníssim i quadrat que patia com una donzella amb ajut de l’àvia, no menteixo, pastada a la meva àvia Pilar? Vaig trencar tots els protocols per fer uns petons i cortesies a tota la família seva un minut al pati de visites i no van passar dotze hores, ja era fora. Amb ella converses del de debò, amb ella, cada cop que els espallufis es passaven de voltes, ens secessionavem al banc del corredor i els avaluàvem seriosament en un simulacre de claustre, i el trofeu era poder veure La Riera enlloc de l’omnímodament totpoderós Vecinitas Cacaritas de Telefive.
Que diré de la soca dels grans deliris, present sempre al pati de la tarda, restes d’un lladoner bord on qui hi pujava havia de llargar alguna mentida profètica enorme, què diré de l’acte de llençar un paquet de manitou rosa més enllà de la tanca d’aquest pati i cantar tots Libre, como el sol cuando amanece yo soy libre...(?)
Què he d’esmentar de les magnífiques pedres del Christian, ja en record de tot el poble tarragoní per a dolça son meva, recollides amb la falda de la seva samarreta de Sepultura i vingudes a tirar precisament en el moment que se m’acut taral·lejar, a la briseta fresca que va aparèixer de seguida en metonímia incessant, Grace Kelly de l’Assiri Mika?
Cal fer lectures profundes, cal dir com m’estima tot el poble global del món planetari a la vegada i treballo incansablement per satisfer literàriament i espectacular tots els seus delers entretinguts? Vaig arribar a pactar el meu assassinat amb el Jose per poder-li dir tranquil·lament Joputa que era l’únic que jurà a la seva tieta moribunda que no es deixaria dir ni que es fonguessin els pols i els colurs se gelessin, vaig pactar el robatori del meu propi cadàver amb el gitano Gabarri, quan, de cop i sobte el posen a dormir a l,habitacio contígua al fons del passadís, on era jo el darrer mes, i donava la impressio d,estar deixat de la mà de Déu, però quan em queixava, venien, un dia, a les tres de la matinada, el Jeroni, prim i blanc, pintat de sutge als ulls, jo cridant-li que volia canviar de facultatiu, si volia que vinguessin només havia de deixar premuda tota l,estona llarga la cadena del vàter, i feia un soroll de diluvi que passava per alt als interns de les habitacions contigues, doncs el gitano se,m planta els migdies, a l,hora de la siesta i posant les mans en actitud religiosa i amb veu continguda i actitud de contriccio seriosa em comunica un problema mentre jo estic estirat al llit i no sé si em vol violar o què coi, i li prometo llibres, després lligo i caps, jo, davant el cadàver del meu mentor Cabells vaig ostentar la mateixa actitud, i per tant vaig deduir positivament que estàvem emparaulant el meu cadàver, això sí el fem passar d’estranquis dels mormons que els l,he promès abans. els gitanos saben l,ofici i passaran abans, segur. vaig masturbar-me cada cop que em rotava sense rebre visites, vaig embocar-me el paquet del Sergi manta vegades simulant una relliscada i el vaig renyar perquè havia d’aprendre que, quan no s’entén el que els contertulians diuen a la televisió s’ha de dir, clarament, SACATE LA POLLA DE LA BOCA! Amb el Sergi petons dolcíssims que deixen una impressió de raïm pur a l’entrant del paladar durant hores!
La prescripcio facultativa va prohibir sense solució de continuïtat la pràctica de la poesia per part de la meva persona. Em vaig començar a plantejar l,ús d,heteronims.
I ves, en fi, vaig ballar: ballar, sempre valsos, amb la gitana grossa, amb el Sergi, amb els cuidadors i les infermeres, jo volava, i en sé, de ballar valsos, he tingut bona escola, fotem!
Val a dir que la dosi d’antipsicòtic quan vaig arribar a l’alta triplicava just la màxima que havia pres en el brot més agressiu de la meva vida, ja fa algo més de vint anys, aquest descuit l’he de registrar per força donat que, es l’únic punt on no m’equivoco i n’estic segur si esmento la meva impressió personal que els facultatius es van deixar portar per l’emoció i ni tan sols van consultar una orientació de la farmacèutica sobre la posologia recomanable del fàrmac. Tot perdonat, un mes de bavejar com un idiota, posant les forces en els moments públics que calia mostrar-me curat, una afaitada de James al veure que tornava a les bromes enormes i alegres, dues enculades, mitja catixrul·lada meva amb la rèplica autèntica del penis gomós i calentó del Natxo Vidal, i a continuar.

Imagen que contiene gráficos vectoriales

Descripción generada con confianza muy alta


Per dir-ho,,,,

Fi.

I encara, un cop cada dia i cada nit, recordo als dos anyets l’àvia Pilar Llagostera i Gallardo, Gran Senyora de Barcelona al seu temps, després de la seva única mostra de gest veritablement afectuós, una senzilla i suficient pressió a la meva mà dreta amb la seva Esquerra, agafar-me del bracet pel pas d’entrada al poble, aleshores sense vallar, sobre un barranc de vint metres, adoctrinant-me en el caminar elegant, i reso sempre un parenostre i tres rosaris complets dos cops al dia, dos a la nit.


Imagen que contiene hombre, persona

Descripción generada con confianza muy alta
/private/var/mobile/Containers/Data/Application/F16749A3-9260-4953-96E1-2FE623A2E238/tmp/WebArchiveCopyPasteTempFiles/%255BUNSET%255D



EPÍLEG: EL DELATOR
Tan plàcid m,estava en una nit de lluna al meu loft tot preguntant-me per què Déu m,ha fet maricon altra vegada, una de tantes que a les tres no he pegat ull, i amb una coca-cola a la ma, dibuixava rapsòdies hongareses quan va trucar la Productora, que es com es diu la txatxa que em baixa les escombraries.
—Pau, hem de parlar, en sèrio.
Vaig desaparèixer enmig de la nit, i la sort va ser l,expenedora de l,estació de ferrocarril que no havia exhaurit el vat seixanta. En quinze minuts de footing em vaig plantar al portal nou, just davant la cossetània que és on la tinc malvivint, la pobra, la Productora, i criant, fill rere fill, dels seus i dels altres i passo sense trucar.
Tots els nens, tots eren nens, dormien. Un silenci sepulcral a la saleta. El Tresvintiquatre engegat i la Judit parlant sense veu amb cara seriosa, de cop, la mà a l,espatlla:
—PAU, ENS HAN DESCOBERT.
—Beu, Productora—jo li faig: Tens fam?
—Al gra, Pau: estic segura del que ha hagut de passar, o sigui que escolta,m. La Rita va amorrar-se al Tampó i va fotre un cop a l,ampolla de genotergente verda, i tu la vas tirar a l,orgànica, com sempre fas, donat que era diumenge, i ai pau, un desastre!—
Jo vaig fer una cara d,incrèdul atrapat en acte coital i començo a cridar: QUÈ, QUÈ!
I ella entoma la botella de plàstic i diu: MIRA PAU, MIRA QUÈ POSA. 
S,hi podia llegir, estampat en tinta lila, Pau Bonvehí Vehils, advocat i procurador, passeig de l,estacio quaranta, sisè segona, valls 43800 tgn catalunya spain ppcc. Vaig quedar blanc.
Al punt reacciono:
EL PRIMER QUE HEM DE FER, produc, és preservar la identitat de Rita. És una menor i a més deuria anar borratxa d,orxata de l,espart. D,acord?
Va fer que sí.
I ara, beu tres glops, i diga,m, qui t,ha portat açò ací?
La Shakira de la Carme—Balbeja.
Us han vist?
No crec, la lluna ha estat tot el temps darrere el local de la colla vells dels xiquets de valls i l,enllumenat de l,ajuntament no funciona en zona pobra.
Bé. Quin xampú gastes? Porta,l ràpid, no cal que el buidis. I treu la plomilla del pare, aquella que et vaig regalar l,aniversari del dia que li vam fer el primer enterrament i va resultar ser un jefassu del cenei.
Ahsi.
Tens tinta?
La cara d,orangutana que posà parlava sola. Jo dic, esperem, i diguem coses tètriques, els teus nens es cagaran, i rebaixant la merda amb lleixiu tindrem tinta. Aixi vam fer, aixi va passar, i amb lletra de pal, estampo, linia per línia:
PRODUCTORA BONVEHI VEHILS, PERFORMANCES REALS I ANTISISTEMA PASSEIG DE L,ESTACIO QARANTA, SISE SEGONA ALCOVER, REUS PPCC.
Dem el pot, necessites sexe?
Mmno.
Arros, sucre, pa, bollos?
No Pau ja estic tranquil.la,
Doncs a reveure.
Aquell dia vaig poder masturbar-me com sempre abans de l,alba. Dutxa i a treballar, com sempre.
Valls, divendres 11/8/17, 12.30h PM


Comentaris

Entrades populars